China impune restricții la importul de dispozitive medicale ca reacție la măsuri similare ale Uniunii Europene

Războiul tarifelor dintre China și Uniunea Europeană vizează mai nou echipamentele medicale

Ministerul de Finanțe din China a anunțat duminică restricționarea achizițiilor guvernamentale de dispozitive medicale din Uniunea Europeană a căror valoare depășește 45 de milioane de yuani (6,3 milioane de dolari), ca reacție la restricțiile impuse de Bruxelles luna trecută.

Reprezentanții Uniunii Europene a anunțat în iunie că vor interzice companiilor chineze să participe la licitațiile publice din UE pentru dispozitive medicale în valoare de 60 de miliarde de euro sau mai mult pe an, după ce a concluzionat că firmele din UE nu beneficiază de acces echitabil în China.

Măsura anunțată de Comisia Europeană a fost prima în temeiul Instrumentului internațional pentru achiziții publice al UE, care a intrat în vigoare în 2022 și este conceput pentru a asigura accesul reciproc pe piață, transmite Reuters.

Reacțiile Chinei erau așteptate după ce, la sfârșitul lunii trecute, ministerul comerțului a semnalat „măsurile necesare” împotriva demersului UE.

Îți mai recomandăm SUA și China au ajuns la un acord pentru exportul de pământuri rare

„Din păcate, în ciuda bunăvoinței și sincerității Chinei, UE a insistat să meargă pe drumul său, luând măsuri restrictive și construind noi bariere protecționiste”, a declarat duminică Ministerul Comerțului, într-o declarație de presă.

„Prin urmare, China nu are de ales decât să adopte măsuri restrictive reciproce”.

China va restricționa, de asemenea, importurile de dispozitive medicale din alte țări care conțin componente fabricate în UE în valoare de peste 50% din valoarea contractului, a declarat Ministerul de Finanțe. Măsurile intră în vigoare duminică.

Ministerul Comerțului a declarat că produsele companiilor europene din China nu au fost afectate.

Vineri, China a anunțat, de asemenea, taxe de până la 34,9 % timp de cinci ani pentru coniacul originar din Uniunea Europeană, în cea mai mare parte coniac din Franța, după încheierea unei anchete despre care se crede în mare parte că a fost un răspuns la tarifele EV ale Europei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.