Cea mai mare petrecere din istorie. Dansuri și cântece de Ziua Victoriei 1945

Londra, 8 mai 1945, ziua în care a capitulat Germania nazistă - femeile britanice dansează pe străzi cu soldații americani .

Baltimore, Maryland, Statele Unite ale Americii, 8 mai 1945 - Tinerii americani sărbătoresc sfârșitul războiului.

Paris, Franța, 8 mai 195 - cilivi, partizani și soldați pe străzile capitalei franceze.

New York City, Statele Unite ale Americii, 8 mai 1945 - Oamenii se înghesuie în Times Square, jurul unei copii a Statuii Libertății. Un reporter descrie scena: „Ici și colo, un civil amețit, uneori un militar, oferă băuturi străinilor. Băuturile sunt acceptate cu ușurință, mai ales de către adolescenți”.

Moscova, URSS, 9 mai 1945 - O femeie cântă în centrul Moscovei. În Uniunea Sovietică, sărbătorile încep pe 9 mai.

Moscova, 8 mai 1945. Un sergent britanic este aruncat în aer de o mulțime de tineri la Moscova. Uniunea Sovietică sărbătorește pe 9 mai Ziua Victoriei, deoarece, pe 8 mai, Stalin a cerut comandamentului militar german să semneze un al doilea document de capitulare. Din cauza diferenței de fus orar, această a doua semnare a avut loc în primele ore ale zilei următoare, ora Moscovei.

Londra, Marea Britanie, 8 mai 1945 - Londonezii, printre care și un bărbat cu mustață tip Hitler, închină veseli un pahar de bere într-un pub din Lambeth.

Paris, Franța, 8 mai 1945 - Femei purtând drapele ale SUA, Franței, Marii Britanii și URSS în timpul festivităților din centrul Parisului.

Paris, Franța, 8 mai 1945 - Oameni care privesc de pe Arcul de Triumf bulevardul Champs Elysees aglomerat – parizienii s-au adunat pe străzile orașului pentru a sărbători capitularea necondiționată a Germaniei la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Londra, Marea Britanie, 8 mai 1945 - Prim-ministrul britanic Winston Churchill, în balconul Palatului Buckingham, alături de familia regală, în aplauzele mulțimii. În acea seară, viitoarea regină Elisabeta a II-a (stânga) și prințesa Margaret (dreapta) se strecoară prin mulțime pentru a se alătura petrecerii. Elizabeth a descris experiența ca fiind „una dintre cele mai memorabile nopți din viața mea”.

New York City, Statele Unite ale Americii, 8 mai 1945 - Sergentul american rănit Arthur Moore în euforia generală de pe strada 42. Sfârșitul războiului tocmai fusese declarat.

Londra, Marea Britanie, 8 mai 1045 - O camionetă aglomerată traversează capitala. Un martor ocular al sărbătorilor descrie atmosfera ca fiind „contagioasă” și spune că bucuria „a izbucnit spontan în fiecare membru al fiecărei familii, de la cei mai mici bebeluși până la cele mai în vârstă cupluri care se țin de mână și poartă pălării de hârtie în roșu, alb și albastru”.

Lisabona, Portugalia, 8 mai 1945 - Mulțimea a umplut strada din fața ambasadelor britanică și americană din Lisabona.

Londra, Marea Britanie, 8 mai 1945 –Tineri militari mărșăluiesc prin Londra. Unele dintre legăturile create în timpul acestor sărbători durează pentru totdeauna. Adolescenta Susan Neely sărbătorea în Belfast când un băiat de 16 ani pe nume Bertie s-a apropiat de ea, a apucat-o și a sărutat-o. Cei doi s-au căsătorit ulterior și au avut un fiu și o fiică. Au rămas împreună până la moartea lui Bertie, în 2012.

Minsk, URSS, 8 mai 1945 - Bielorușii sărbătoresc victoria în centrul orașului Minsk. Mai mult de un sfert din întreaga populație a Belarusului a pierit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Londra, Marea Britanie, 8 mai 1945 - Mulțimea inundă Piccadilly Circus din Londra. Bariera de protecție specială care a protejat faimoasa fântână de bombardamente este vizibilă în mijloc.

Moscova, URSS, 9 mai 1945. Sărbători în Piața Roșie din Moscova. Un martor ocular își amintește: „Toată lumea se distra, iar unii chiar plângeau de bucurie... La Ambasada Americană, am văzut diplomați și oficiali aruncând ciocolată, dulciuri și jucării de la balcon”.

Trondheim, Norvegia, 8 mai 1945 - Mulțimile sărbătoresc 8 mai. Norvegia a fost ocupată de Germania nazistă timp de 5 ani.

Ierusalim, 8 mai 1945 - Steaguri aliate agățate pe străzile Ierusalimului. Statul Israel, fondat la scurt timp după încheierea războiului, sărbătorește Ziua Victoriei pe 9 mai.

Londra, 8 mai 1945 - Britanicii sărbătoriți fac turul Londrei. Bucuria victoriei este amestecată cu ușurarea. O femeie își amintește că se gândea că nu vor mai fi bombardați niciodată și că „nu ne vor mai ucide niciodată tinerii”.

Moscova, URSS, 9 mai 1945 - Piața Roșie din Moscova este plină de oameni, iar în jurul Kremlinului sunt lansate focuri de artificii. Un martor ocular a declarat ulterior presei ruse: „Străinii se sărutau. Nu-mi amintesc să fi văzut vreodată atâta unitate între oameni ca pe 9 mai 1945; eram cu toții una - ruși, tătari, uzbeci și georgieni - uniți ca niciodată înainte”.

Deși războiul din Europa s-a încheiat, cel de-al Doilea Război Mondial nu. Lupta împotriva Japoniei a continuat până în septembrie 1945.

Fotografii istorice care surprind bucuria oamenilor după capitularea Germaniei naziste în fața Aliaților în primăvara anului 1945. Pentru Europa, acesta a fost sfârșitul ororii numite Al Doilea Război Mondial.