„Suntem hotărâți împreună cu aliații noștri să apărăm teritoriul NATO împotriva oricărei amenințări”, a declarat Merz, joi, într-o conferință de presă Vilnius, alături de președintele lituanian Gitanas Nauseda, transmite Reuters.
Cancelarul german și ministrul Apărării, Boris Pistorius, participă la prima convocare oficială a Brigăzii Panzer 45, în centrul capitalei lituaniene.
Germania își propune să finalizeze înființarea brigăzii până la sfârșitul anului 2027, ceea ce va însemna aducerea a peste 5.000 de oameni în țara baltică. Va fi prima brigadă germană de tancuri de luptă desfășurată permanent în străinătate de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Înființarea brigăzii include o dezvoltare semnificativă a infrastructurii, cazărmi, drumuri și școli pentru familiile soldaților, ceea ce arată un angajament pe termen lung al Berlinului.
Cadrul legal pentru această colaborare militară a fost stabilit printr-un acord interguvernamental între Germania și Lituania, semnat în septembrie 2024.
Desfășurarea face parte dintr-un efort strategic mai amplu de consolidare a apărării estice a NATO, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina și la tensiunile permanente din regiune.
Lituania, care se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad și Belarus, stat aliat al Rusiei, este considerată un stat de primă linie în apărarea estică a NATO.
În condițiile în care se așteaptă ca SUA să reducă angajamentele de securitate față de Europa sub administrația Donald Trump, Germania s-a angajat să joace un rol mai important în apărarea continentului.
Îți mai recomandăm Lituania. Serviciile secrete au dejucat operațiunea rusească de creare a unui fals conflict naționalist între lituanieni și belarușiGermania vrea să devină principala militară europeană
Noul cancelar, de centru-dreapta, Friedrich Merz, a promis să transforme armata germană, dintr-o armată rămasă în urmă, în cea mai puternică armată convențională din Europa.
Germania a luat deja măsuri majore pentru a-și crește finanțarea armatei și a-și consolida capacitățile militare:
- În martie 2025, Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a aprobat eliminarea unui plafon strict de împrumuturi care limita cheltuielile publice ale Germaniei.
- A fost adoptat un amendament constituțional care permite excepția cheltuielilor de apărare de la regulile stricte privind datoria publică, ceea ce reprezintă o schimbare majoră după peste 15 ani de limitări fiscale.
- Germania a solicitat Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile, pentru a putea majora cheltuielile militare în următorii ani fără a încălca regulile fiscale europene privind deficitul.
- Pe lângă creșterea bugetului militar, guvernul german a anunțat și un program amplu de modernizare economică și infrastructurală, cu un fond de 500 de miliarde de euro, care include investiții în infrastructura militară, facilități pentru soldați și echipamente moderne.
Bugetul pentru apărare al Germaniei a crescut deja semnificativ în ultimii ani, iar pentru 2025 este estimat să depășească 60 de miliarde de euro, reprezentând peste 2,5% din PIB, cu perspective de creștere și mai mare în următorii ani.
Îți mai recomandăm Germania a aprobat fondul de 500 de miliarde de euro, pentru infrastructură și armată, și reforma îndatorăriiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.