Jurnaliștii ucraineni nu doar că scriu despre războiul pe scară largă al Rusiei în țara lor – ei se numără și printre victimele lui.
Victoria Roșcina, fost colaborator al Serviciului Ucrainean al RFE/RL, a murit în captivitate rusă. Moartea tinerei de 27 de ani a fost confirmată în octombrie 2024, dar trupul ei nu a fost încă trimis familiei.
Jurnalista Victoria Roșcina
Nu e singura.
În martie, ziaristul Vladislav Iesipenko va împlini patru ani după gratii în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia în 2014 și pe care Moscova a transformat-o între timp, în bază militară.
Procesul lui Vladislav Iesipenko, la Simferopol, în Crimeea.
Vladislav, care scria pentru RFE/RL subiecte legate de societate și mediu, a fost condamnat pentru că ar fi avut la el explozibili, fapt pe care el l-a negat. A declarat la proces că în captivitate a fost torturat.
Jurnalistul RFE/RL, Dmitro Ievcin a fost rănit grav pe lina frontului, în sudul Ucrainei. S-a întors în redacția de la Kiev după luni de reabilitare medicală.
Evghenia Kitaiva relata, în 2023, din apropierea liniei frontului din estul Ucrainei, atunci când a fost surprinsă de o lovitură rusească de artilerie. Nu a fost rănită și s-a grăbit să acorde primul ajutor unui soldat ucrainean rănit.
Evghenia Kitaiva
Evghenia a avut nevoie de câteva luni să-și revină. Un an mai târziu, a născut o fetiță. Acum e înapoi pe front și relatează despre deținutele ucrainene care se pregătesc să se înroleze în armata Ucrainei, care duce lipsă de recruți.
Corespondentul Europei Libere, Marian Kușnir a filmat unele dintre cele mai devastatoare bătălii. Nu vorbește despre premii pentru jurnalim. În schimb, povestește despre un bătrânel pe care l-a evacuat în timp ce lucra pentru un reportaj.
Bărbatul era ultimul locuitor al unui sat de pe linia frontului.
Your browser doesn’t support HTML5
„Novohrodivka este în flăcări”: Forțele ruse intră în satul din zona de luptă Donețk
Există amenințări chiar și la distanță de linia frontului.
În toamna lui 2024, redacția de la Kiev a RFE/RL a primit, la fel ca alte sute de școli, centre de afaceri și clădiri guvernamentale ucrainene, amenințări cu bombe.
Amenințările au venit după investigația RFE/RL referitoare la felul în care Rusia recrutează copii și adolescenți ucraineni care să se saboteze armata țării lor.
Îți mai recomandăm Rusia încearcă să recruteze copii din Ucraina pentru a incendia vehicule militare și centre de recrutareArticolele despre bilanțul uman al războiului sunt doar o parte a muncii noastre. Am dezvăluit corupția din armata ucraineană, am expus oficialii care și-au cumpărat proprietăți somptuoase în străinătate și am identificat judecători care își ascund cetățenia rusă.
Timbrele Ukrpoșta cu numele „Orașele eroilor - Bucea, Irpin, Hostomel” folosesc două dintre fotografiile jurnalistului RFE/RL Serhi Nuzhnenko.
Unele dintre materialele noastre au devenit parte a istoriei. Poșta Ucrainei a emis un timbru care comemorează eliberarea regiunii Kiev, în 2022.
Două din cele trei imagini care apar pe timbru au fost realizate de fotograful RFE/RL Serhi Nuzhnenko.
Trei ani de război în Ucraina în 36 de fotografii
Una dintre imagini era din Bucea, orașul de lângă Kiev unde soldații ruși au lăsat pe străzi cadavrele a sute de civili pe care i-au ucis.
Bucea a devenit un simbol al atrocităților Rusiei în Ucraina. În ciuda dovezilor copleșitoare, Moscova susține în continuare că masacrul a fost înscenat.
Una dintre victime, Olexi Pobihai, un comerciant din oraș, a fost găsit într-o groapă comună din pădure. Cine l-a ucis și de ce?
Reporterul OSINT al RFE/RL Dmitro Djulai a investigat atrocitățile, identificând unitățile ruse responsabile. Descoperirile sale i-au făcut pe procurorii ucraineni să lanseze o anchetă oficială.
Your browser doesn’t support HTML5
Documentar | Masacrul de la Bucea - Vânătoarea unui civil ucrainean de către militarii ruși
La numai 15 minute de mers cu mașina de Bucea e Nemișaieve, un alt oraș ocupat termporar de forțele rusești.
Într-un cimitir din oraș, aproape de casa părintească, odihnește Vera Girici. Jurnalista RFE/RL a fost ucisă în aprilie 2022, atunci când o rachetă rusească a căzut pe blocul din Kiev în care locuia.
Vera Girici, jurnalista Europa Liberă, ucisă de un bombardament rusesc asupra Kievului, în primăvara lui 2022.
Ultima poveste pe care a scris-o Vera a fost despre un supraviețuitor al Holocaustului care a supraviețuit și asediului asupra Mariupolului, orașul din sud estul Ucrainei, ocupat de Rusia în primăvara lui 2022.
RFE/RL a investigat moartea ei și a dezvăluit figurile -cheie din lanțul de comandă rusesc.
Asta se întâmplă atunci când războiul îți intră în casă.
Maryana Drach este directorul Serviciului Ucrainean al RFE/RL.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.