Independentul Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România de duminică, 18 mai, cu aproape 54 la sută din voturi, învingându-l pe liderul AUR, ultranaționalistul George Simion, care a obținut peste 46% din sufragii.
Cetățenii români din Republica Moldova l-au votat covârșitor pe Dan, ca și în primul tur, oferindu-i de această dată peste 87 la sută din voturi.
Votul electoratului din R. Moldova a fost unul „conștient, asumat, un vot responsabil”, spune într-o discuție cu Europa Liberă scriitorul și comentatorul Vitalie Ciobanu.
„Pericolul rusesc”
El crede că electoratul din R. Moldova s-a mobilizat „într-un mod exemplar” și din cauza contextului actual de securitate, cauzat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar „basarabenii simt foarte acut acest pericol”.
Analistul politic Laurențiu Pleșca de la German Marshall Fund de la București spune că electoratul din stânga Prutului merită „lăudat pentru că înțelege pe deplin care este pericolul rusesc”.
Îți mai recomandăm Candidatul moderat Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România. Ce fel de președinte a promis să fieIeșirea la vot a aproape 160 de mii de alegători din R. Moldova în turul II al prezidențialelor din România, pe 16-18 mai, a fost una record și „a demonstrat interesul crescut pentru viața politică din România”, dar, mai ales, „o așteptare clară din partea celor din Republica Moldova pentru o relație bilaterală mai sustenabilă între cele două state”, afirmă comentatorul Laurențiu Pleșca.
În discuția cu Europa Liberă, Pleșca a spus că după rezultatele alegerilor românești, „R. Moldova poate răsufla ușurată”.
Analistul își bazează afirmația pe faptul că alegerea lui George Simion ar fi fost „catastrofală” pentru parcursul european al R. Moldova, pentru relația Chișinău-București.
„O relație mai frățească”
Potrivit rezultatelor parțiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă, în R. Moldova ultranaționalistul George Simion a obținut circa 12 la sută din sufragii.
Chiar în timpul desfășurării procesului de vot, el a acuzat fraude electorale în R. Moldova, acuzații respinse de statul român și de autoritățile de la Chișinău. Simion a pledat pe durata campaniei electorale pentru condiționarea sprijinului pentru Republica Moldova, de intenția moldovenilor de a se uni cu România, spre deosebire de contracandidatul său, primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, care a promis sprijin necondiționat.
Alegerea lui Nicușor Dan în fruntea României ar trebui să ducă la o „relație mai strânsă și mai frățească” între Chișinău și București, crede Vitalie Ciobanu. Un președinte - vector proeuropean în România contează și pentru securitatea Republicii Moldova, dar și pentru regiune.
Securitate și alte proiecte comune
„Va consolida și apărarea în fața agresiunii rusești, va ajuta Republica Moldova, bineînțeles împreună cu partenerii occidentali, atlantici [...]”, a spus Vitalie Ciobanu pentru Europa Liberă. El se așteaptă ca România și R. Moldova să-și accelereze proiectele de infrastructură, cele energetice și culturale.
Duminică noaptea, după prezentarea rezultatelor preliminare, Nicușor Dan a fost felicitat de președinta moldoveană Maia Sandu, care este și cetățean al României, făcând campanie pentru Dan în stânga Prutului.
„Felicitări România, felicitări Nicușor Dan! România, mergem împreună pe drumul european [...] și la bine și la greu”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
De la București, Nicușor Dan a răspuns, mulțumind „românilor din Basarabia” și dând asigurări că „România va fi întotdeauna pentru ei în parcursul european și într-o bună zi pentru a fi împreună”.
Articol preluat de la Europa Liberă Moldova
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.