Orele tensionate ale numărătorii voturilor, publicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, au avut un final fericit pentru George Simion (40,94%) și Nicușor Dan (20,99%).
Cei doi candidați se vor confrunta în turul II, care va avea loc pe 18 mai. Ei sunt despărțiți de peste 1.800.000 de voturi, o cifră care prefigurează o competiție dură.
În schimb, pentru Crin Antonescu și coaliția care l-a susținut a fost un duș rece. Cu trei partide în spate (PSD-PNL-UDMR), Antonescu nu a putut să depășească 20,09%.
Simion, marele câștigător
George Simion a reușit să capteze tot bazinul electoral al mentorului său Călin Georgescu și să-i adauge propriul său electorat. Simion a fost votat de 40,09%, ceea ce reprezintă scorul cumulat al lui Dan și Antonescu.
Harta României este colorată în auriu.
Singurele excepții: județele maghiare Covasna, Harghita și Mureș plus Satu Mare si Bihor, unde a câștigat Crin Antonescu, și Bucureștiul și Clujul – dominate de Nicușor Dan. PSD și PNL au pierdut alegerile pe linie, inclusiv în fiefurile lor tradiționale.
Susținătorii lui George Simion, după ce au aflat că acesta a câștigat turul I al alegerilor.
Șansele lui Simion să câștige fotoliul de la Cotroceni nu sunt deloc neglijabile, mai ales în condițiile în care pe locul patru se află un alt candidat suveranist, Victor Ponta.
Cauzele victoriei suveranismului
Comparativ cu noiembrie anul trecut, bazinul suveranist s-a mărit considerabil. Cum s-a ajuns la acest rezultat?
În primul rând, pe fondul revoltei generate de anularea primului tur de scrutin din noiembrie 2025, care a fost amplificată de campania dusă de George Simion – al cărui slogat electoral a „turul doi înapoi” – și a promisiunilor legate de viitorul politic al lui Călin Georgescu.
Chiar dumincă, după exit-poll-uri, Simion a declarat că îl va face pe Georgescu premier, fără să explice însă și prin ce metode, din moment ce există o majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR.
Strategia a reușit, deși Georgescu i-a acordat oficial sustinerea lui Simion de abia recent –cei doi au participat împreună la slujba de Înviere și duminică la vot.
George Simion a mers cu Călin Georgescu la vot.
În al doilea rând, e vorba de revolta față de actuala guvernare, față de partidele care formează Coaliția și liderii acesteia, care au fost deja penalizați la parlamentarele și prezidențialele de anul trecut.
PSD și PNL au obținut rezultate slabe, iar Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au reușit să intre în turul doi.
A fost un avertisment puternic dat de electorat, dar cu toate că partidele au declarat că l-au înțeles, realitatea a arătat cu totul altceva. Marcel Ciolacu a rămas premier și guvernul a fost format din vechi figuri ale politicii. În plus, reducerile bugetare și restructurările au rămas simple promisiuni pe hârtie, în timp ce deficitul și inflația au continuat să crească.
Nicușor, independentul de centru-dreapta
Al doilea mare învingător al acestor alegeri este Nicușor Dan, pe care l-a ajutat postura sa de independent.
Nicușor Dan a reprezentat un pericol pentru Crin Antonescu și, prin ricoșeu, pentru coaliția de la Putere, iar asta s-a văzut în campania agresivă dusă împotriva sa, în hărțuirea la care a fost supus de instituții ale statului.
Chiar fosta sa aliată Elena Lasconi, cea care se calificase în turul doi la alegerile de anul trecut, s-a întors împotriva lui și l-a atacat sistematic.
Nicușor Dan, în seara de după anunțarea rezultatelor din turul I.
Apogeul l-a constitutit publicarea unor fotografii aparent trucate în care părea că Nicușor Dan și Victor Ponta s-au întâlnit, separat, cu fostul adjunct al SRI, generalul Florian Coldea. O manevră care a descalificat-o pe Lasconi, dar probabil l-a ajutat pe Nicușor Dan, victimizându-l.
În final, la mustață, Nicușor Dan a reușit să intre în turul al doilea, cu ajutorul voturilor din diasporă, din București și alte mari orașe.
Antonescu, înfrânt, coaliția la ananghie
Coaliția de guvernare primește o lovitură dură prin eșecul candidatului comun Crin Antonescu. Răfuielile nu vor întârzia. De altfel, liderii celor trei partide, Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și actualul președinte interimar Ilie Bolojan ( PNL) au avertizat, mai deschis sau mai ocolit, că înfrângerea lui Antonescu ar putea duce la ruperea coaliției.
Luni este programată deja o ședință a Coaliției în care e de așteptat să se caute vinovați și să se ceară capete.
Victor Ponta, care s-a plasat pe locul patru cu un scor bun, de 13%, a luat din voturile PSD, deci ale lui Crin Antonescu. Nici liderii partidului, nici primarii PSD nu au reușit sau nu au vrut să oprească această migrare a voturilor.
Crin Antonescu s-a clasat pe locul trei în turul I al alegerilor prezidențiale.
La fel, primarii PNL nu au reușit să stăvilească voturile pentru Nicușor Dan. Este o altă lecție, după cea din noiembrie trecut, că primarii nu mai contează atât de mult în ecuația alegerilor.
Dincolo de toate este însă responsabilitatea liderilor pentru decizia alegerii unui candidat comun în persoana lui Crin Antonescu, personaj scos din istoria controversată a fostului USL.
PSD a rămas pentru prima oară fără un candidat propriu în alegerile prezidențiale, de aici demobilizarea unei părți a electoratului tradițional PSD.
La PNL, reticența față de Crin Antonescu a venit din partea liderilor și electoratului fostului PD, care nu au uitat împlicarea acestuia în suspendarea lui Traian Băsescu și în toate evenimentele din 2012.
Cât de zdruncinată va fi Coaliția de guvernare de eșecul lui Crin Antonescu și de zilele cuțitelor lungi care vor urma, rămâne de văzut.
Primul vizat este premierul Marcel Ciolacu, al cărui scaun se clatină. Atât scaunul de la Palatul Victoria, cât și cel din fruntea partidului.
În fond, este al doilea mare eșec în doar jumătate de an. Alți lideri PSD au fost înlăturați pentru mult mai puțin.
Simion poate fi învins doar de o hipermobilizare la vot
Turul doi al prezidențialelor va fi unul dintre cele mai dificile din istoria post-decembristă. Miza este enormă pentru că este vorba de direcția pe care alege România să meargă în următorii ani, deci de o alegere crucială.
Simion mai are nevoie de 11 procente ca să câștige, Nicușor Dan de 30 de procente în plus.
De unde ar putea cei doi competitori să aducă voturile care să-i facă președinți? George Simion ar putea să beneficieze măcar de o parte a celor 13 procente ale lui Victor Ponta, chiar dacă acesta nu-și va îndemna explicit electoratul în direcția asta.
Mai multe articole despre turl I al alegerilor prezidențiale
Finala prezidențială: Simion-Dan. Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR confirmă discuțiile despre o eventuală demisie a lui CiolacuCum a ajuns primarul Nicușor Dan în fața celei mai dificile ecuații: câștigarea turului II AUR, micii și „amicii”: Cum s-au văzut exit-poll-urile la sediul de campanie al lui George SimionProcentul de votanți tineri, mai mare în străinătate decât în țară. Profilul alegătorului la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025Electoratul lui Ponta este unul provenit din PSD, dar cu afinități suveraniste, deci nu va avea altă opțiune decât Simion. Sau va sta acasă.
Pentru Nicușor Dan, prima problemă va fi să atragă cele peste 1.800.000 de voturi ale lui Crin Antonescu. Un demers nu tocmai simplu. Dacă PNL își va anunța susținerea pentru Nicușor Dan fără probleme, la PSD lucrurile vor fi mai complicate.
Să ne amintim că PSD-ului și lui Marcel Ciolacu le-au luat o săptămână să-și declare sprijinul față de Elena Lasconi, care intrase în finală cu extremistul Călin Georgescu.
În plus, alegătorii PSD sunt mai înclinați spre Simion și tipul lui de mesaj naționalist și izolaționist, unul care a fost fluturat mult timp chiar de PSD. Așadar, Nicușor Dan nu poate miza în totalitate pe electoratul lui Crin Antonescu.
De la ceilalți candidați de centru-dreapta, Elena Lasconi și Daniel Funeriu, Nicușor Dan poate lua maximum 3%.
Șansa lui Nicușor Dan ar putea fi o hipermobilizare a electoratului proeuropean care să realizeze miza extrem de ridicată, sau care să răspundă unul stimul emoțional.
Un exemplu ar putea fi turul doi din 2014, când Victor Ponta avea un avans de peste zece procente în fața lui Klaus Iohannis. Avantajul lui Ponta a fost zdrobit de electoratul ieșit masiv la vot – o prezență de peste 60% – supărat pe atitudinea guvernului față de diaspora.
Atunci era însă vorba de zece procente, acum de 20 și de un electorat revanșard, care susține că vrea „schimbarea”.
Cu o mână de voluntari, cu susținerea relativă a partidelor de la Putere, Nicușor Dan trebuie să găsească butonul potrivit pentru a scoate oamenii la vot. Amenințarea pericolului extremist, a izolării României și a schimbării direcției europene ar putea să nu fie suficiente.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.