Ziua votului la sediul coaliției PSD-PNL-UDMR. Crin Antonescu a pierdut turul II sau „Kelemen, pe unde umbli?”

Crin Antonescu, împreună cu soția sa, fostul comisar european Adina Vălean, și fiica lor, Irina. Alături, premierul PSD, Marcel Ciolacu – e a doua rundă de alegeri prezidențiale pe care le pierde partidul său. În toamna lui 2024, a pierdut el însuși.

Cu trei ore înainte de închiderea urnelor, în Kiseleff 57, în imediata apropiere a Arcului de Triumf din București, este zarvă mare. Aici este sediul de campanie pentru candidatul Crin Antonescu, susținut de PNL-PSD-UMDR. El părea să aibă prima șansă de a deveni concurentul lui George Simion.

O mulțime de jurnaliști stau cu microfoanele pornite pe aleea de lângă casa monument istoric de la adresa Kiseleff 57. Vor să le ia declarații liderilor partidelor aflate la guvernare. Demnitari, miniștri și parlamentari vin rând pe rând.

Premierul Ciolacu însuși vine pe jos. Sediul de campanie al coaliției se află la câteva sute de metri de sediul PSD, situat tot pe Șoseaua Kiseleff, la numărul 10.

Prezidențiabilul Crin Antonescu a venit și a plecat de mai multe ori de la sediul de campanie, dar nu tot timpul pe intrarea la care pândesc jurnaliștii – vila impozantă, clădire de mare burghezie interbelică, are mai multe intrări.

La ora 18:00, în curtea interioră se fac ultimele pregătiri. Două plasme mari, pe care rulează posturile Antena 3 CNN, Digi24, Realitatea TV și TVR, sunt puse simetric de o parte și de alta a scenei pe care va vorbi Crin Antonescu.

Sediul de campanie al lui Crin Antonescu se află intr-o clădire istorică din apropierea Arcului de Triumf.

Ziariștii nu sunt lăsați să intre în casă, în zona în care e stafful de campanie. Nu pare că ar fi nevoie – în sediu sunt câțiva membri din stafful lui Antonescu, printre care fostul comisar al Gărzii de Mediu - Octavian Popa, prieten vechi cu Crin Antonescu, .

Nicoleta Nicolae, cea care se ocupă de relația cu media, ne spune că ziariștii nu au voie în sediu: e e cald afară și putem sta în curte.


Daniel Zamfir face naveta între foișorul din grădină și locul unde îl așteaptă jurnaliștii.

Senatorul PSD Daniel Zamfir e singurul membru de partid prezent. Iese din când în când să vorbească cu presa despre ultimele sondaje pe surse și să dea live-uri la TV.

E optimist că va ieși Crin, o adresare mai scurtă și mai practică. Întrebat despre primarii PSD, dacă au făcut destul pentru candidatul comun al alianței, Zamfir spune că aceștia s-au mobilizat.

Începând de la 19:00 încep să sosească liderii cei mari. Primul vine Cătălin Predoiu, președintele interimar al PNL, vicepremier și ministru de Interne.

Nu vrea să se oprească la declarații, dar le spune jurnaliștilor că e optimist. Jurnaliștii află că premierul Marcel Ciolacu ar fi pe drum, dar nu se știe la care dintre cele două sedii de pe Kiseleff s-ar opri mai întâi.

Îți mai recomandăm AUR, micii și „amicii”: Cum s-au văzut exit-poll-urile la sediul de campanie al lui George Simion

Pe poarta dinspre Kisellef intră un Mercedes argintiu; cum mașinile de lux sunt o notă distinctivă a politicienilor din Kiseleff, ziariștii intră în alertă. Dar alarma e una falsă. Din mașină coboară moderatoarea Simona Gheorghe de la RTV însoțită de analistul politic, Bogdan Chiriac.

Își fac planul să intre în direct în timp ce se îndreptă spre clădirea elegantă și impozantă, dar care ar fi avut nevoie de mulți ani de o renovare după toate regulile artei.

Jurnaliștii care stau pe scările de la intrare trebuie să le facă loc. Cei din stafful de campanie îi avertizează, ca și pe ceilalți mai devreme, că sediul este pentru politiceni & staff. Însă cei doi pornesc ferm cu microfoanele în mâini, deschid ușa și intră în hol.

Ghinion. Cineva le trântește ușa în nas.

Epilog întregii scene scapă atenției celor prezenți din cauza apariției secretarului general al PNL, Adrian Veștea: partidul a avut ședințe de mobilizare cu șefii locali și stafful de campanie din două în două ore.

Ministrul Adrian Vește și senatoarea Nicoleta Pauliuc sosesc împreună la sediul de campanie.

„Sperăm că tot acest efort să dea rezultate. Prezența din județele cu populație maghiară a început să crescă”, spune Adrian Veștea.

La 20 și 5 minute apare Crin Antonescu însoțit de soția sa, Adina Vălean. Ziariștii îl opresc pentru declarații. „Este o prezență mulțumitoare”, spune Antonescu, întrerupt brusc de cameramanii nemulțumiți că nu îl prind în cadru.

„Există o mare nervozitate printre dvs...”, observă Antonescu, oglindind probabil atmosfera din propriul partid.

„Din informațiile mele, gradul de reprezentare al susținătorilor mei a fost unul mulțumitor. Vom număra și vom vedea”, spune Antonescu.

Candidatul PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu și soția sa, Adina Vălean, sosind la sediul de campanie al Coaliției, cu circa o oră înainte de anunțarea exit-poll-urilor.

La 20:30, ziariștii află că Marcel Ciolacu a terminat de dat declarații la sediul PSD și că vine pe jos la sediul de campanie. Fug toți reproterii în întâmpinarea lui. Trotuarul e plin de jandarmi. Primii vin fostul premier Florin Tudose, însoțit de vicepremierul Marian Neacșu și de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, unii dintre cei mai influenți politicieni din PSD.

Marcel Ciolacu îi roagă pe jurnaliști să aștepte rezultatele, să nu mai speculeze în privința locului 2. „După ora 21:00 vă dau informații. Mulțumesc mult”, spune Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mers pe jos pe Kisellef.

Între timp apare la sediu și lideul UDMR, Kelemen Hunor, unul dintre cei mai abili negociatori de pe scena politică din România.

Sonorizarea de pe scena principală inundă brusc atmosfera. Antena 3 CNN dă sonorul, probabil, la maxim.

Zeci de jurnaliști români și străini se strâng în fața scenei. Liderii PNL și PSD încep să iasă din sediu și să urce pe scenă. La 20:50 toată lumea e pe scenă. Ultimul care urcă pe scenă e Kelemen Hunor. „Haide, Kelemen! Unde umbli? Trebuie să îmi dai costumul!”, îi strigă Marcel Ciolacu, o aluzie la culoarea sacoului celui întârziat.

Gluma nu are cum să treacă neobservată. UDMR a schimbat de multe ori coalițiile și alianțele de guvernare în cei 35 de ani ai democrației românești postbelice. Nu ca pe costume, ci livrând Bucureștiului un echilibru de invidiat, după unii, sau menținerea unui status-quo controversat, după alții.

Oricum, o eventuală înfrângere a lui Crin Antonescu, adică un alt eșec al PSD de a intra în turul II, după cel liderului Ciolacu din noiembrie 2024, ar putea duce la prăbușirea actualei echipe guvernamentale și la o eventuală migrație a UDMR spre o nouă ecuație la Palatul Victoria.

Dar acesta este deocamdată doar un scenariu din multe. Totul ține de cine va fi învingătorul în cursa pentru Cotroceni.

Brusc, toată lumea ciulește urechile la ce atât de cunoscuta figură a lui Mihai Gâdea în direct, la Antena 3 CNN, de dincolo de ecrane.

Este prezentat primul sondaj – cel în care Crin Antonescu și Nicușor Dan au 23% fiecare. Egalitate. Când aud numele lui Antonescu cei de pe scenă încep să aplaude. La al doilea sondaj, cel în care Crin Antonescu e detașat în fața lui Nicușor Dan toată lumea aplaudă frenetic.

Echipa de campanie a lui Crin Antonescu ascultă serioasă Antena 3 CNN, singura televiziune cu sonorul la maxim.

Crin Antonescu începe să vorbească zâmbind. „Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care mi-au acordat un vot, le mulțumesc. Mă simt obligat”.

Totuși prudența este cuvântul de ordine. „Și dacă acest vot se va transforma în obligația de președinte al României, o voi duce cu gândul la speranța pusă de ei în acest vot în această zi”, spune Crin Antonescu, adăugând că le mulțumește tuturor celor care au lucrat în campania lui.

Crin Antonescu s-a declarat mulțumit de prezenta mare la vot.

Discursul este scurt, întrerupt pe alocuri de aplauzele celor de pe scenă atunci când Crin Antonescu spune că le mulțumește și celor care nu l-au votat.

După discurs, Crin Antonescu coboară primul de pe scenă. E înghesuit de jurnaliști. Soția lui rămâne în urmă, alături de fiica lui Irina pe care o ia grijulie de mână și o ghidează spre altă intrare în clădirea de restaurat dacă ar avea cine să se gândească la asta.

Premierul Marcel Ciolacu se retrage și el spre sediul PSD din Kiseleff 10.

Președintele interimar al PNL (șeful cel mare e președinte interimar la Cotroceni), Cătălin Predoiu declară în fața microfoanelor că primarii partidului s-au mobilizat bine.

Așa o fi, dar puțin după miezul nopții, Crin Antonescu va pierde avansul în fața independentului Nicușor Dan și accesul în finală. Diferența se va reduce apoi treptat de la circa 220.000, apoi la 68.000, apoi la 18.000, până când rocada a schimbat complet perspectivele pentru turul II. Votul din marile orașe a făcut diferența.

Îți mai recomandăm Rezultate parțiale: George Simion - 3,8 milioane de voturi. Nicușor Dan intră în turul II. Crin Antonescu: E un rezultat ireversibil

Dar până atunci mai sunt câteva ore.

Deocamdată, în curtea din spate din Kiseleff 57, liderul UDMR, Kelemen Hunor dă declarații presei române, dar și maghiare.

„Cred că în județele cu etnie maghiară 70 la sută din alegători au votat cu Crin Antonescu”, spune Kelemen Hunor. Întrebat dacă cineva din Coaliție a făcut campanie pentru Victor Ponta, fost premier PSD, actualmente suveranist autodidact în ale Bibliei, Kelemen spune că după știința sa, nu.

Treptat, sediul de campanie se golește de jurnaliști. Înăuntru rămâne Crin Antonescu.

La poartă, câțiva jandarmi păzesc sediul unde s-ar putea afla viitorul președinte al României.

Lângă Arcul de Triumf - varianta românească a confratelui din centrul Parisului, inaugurată la 10 ani de la aniversarea Marii Uniri, stau polițiștii rutieri. O mică parte din polițiștii, jandarmii și forțele de ordine desfășurate în ziua de 4 mai în toată țara, așa încât alegătorii să voteze în siguranță.

Ziariștii rămân ultimii de campanie de lângă Arcul de Triumf. În curând, Crin Antonescu va ieși să își recunoască înfrângerea.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.