Linkuri accesibilitate

România a semnat contractul pentru sistemele antiaeriene israeliene SHORAD-VSHORAD


România va achiziționa un sistem antiaerian care va putea intercepta dronele și rachetele de croazieră. Imagine de arhivă.
România va achiziționa un sistem antiaerian care va putea intercepta dronele și rachetele de croazieră. Imagine de arhivă.

Compania Națională Romtehnica, deținută de Ministerul Apărării Naționale (MApN), a semnat luni, 18 iulie, un acord cadru privind achiziția unor sisteme antiaeriene SHORAD-VSHORAD.

Echipamentele vor permite Româiei să intercepteze amenințărilor aeriene, inclusiv drone și rachete de croazieră.

Sistemele antiaeriene vor fi vândute României de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems Ltd.

Romtehnica va cumpăra de la compania israeliană șase sisteme integrate antiaeriene SHORAD-VSHORAD, un sistem de instruire și învățământ, un sistem de simulare pentru verificarea și evaluarea operatorilor VSHORAD, șase sisteme SHORAD și șase sisteme VSHORAD, inclusiv muniție, instruire și sprijin logistic.

Potrivit MApN, valoarea achiziției este de 10,33 miliarde de lei fără TVA, adică aproximativ două miliarde EURO fără TVA.

„Acordul-cadru se va derula pe o perioada de șapte ani, primele două sisteme VSHORAD urmând să fie livrate în termen de 3 ani de la semnarea primului contract subsecvent. Sistemele SHORAD-VSHORAD reprezintă o combinație optimă de mobilitate, eficiență și integrare în rețele defensive moderne, fiind compatibile cu cerințele NATO.”, a transmis MApN.

Sistemul SHORAD/VHORAD cumpărat de România cu 2 miliarde de euro ar urma să înlocuiască treptat vechile sisteme sovietice și sistemele americane Hawk de apărare antiaeriană.

O caracteristică cheie a sistemului israelian este că toate componentele sale – radar, echipamente optice, unitatea de comandă și control și interceptoarele – sunt montate pe un singur vehicul.

Acest lucru permite o desfășurare rapidă, cerințe minime de personal și o apărare eficientă punctuală sau mobilă.

De asemenea, ministrul Moșteanu a mai spus că achizițiile militare reprezintă aproape 30% din bugetul național de Apărare și, în viitor, România va cumpăra și alte sisteme de rachete cu rază scurtă, dar și corvete.

În calitate de membru al NATO, România s-a angajat la summitul alianței de la Haga să își crească cheltuielile militare la 5% din Produsul Intern Brut, până în 2035.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG