„Spiritul libertății”: 75 de ani de Radio Europa Liberă
De la primii ani ai Războiului Rece până la tranșeele din Ucraina, fotografiile de arhivă spun povestea Radio Europa Liberă, care a început să emită în urmă cu 75 de ani, de Ziua Independenței SUA.

11
Stația de monitorizare din München, unde emisiunile din țările comuniste erau înregistrate și revizuite de personalul radio.RFE și RL au fuzionat pentru a deveni RFE/RL în 1976.

12
Locul exploziei unei bombe la birourile RFE/RL din München în februarie 1981.Eficacitatea RFE/RL a fost evidențiată de multiplele atacuri asupra personalului și instalațiilor sale. În 1981, un atentat cu bombă care ar fi fost plătit de conducătorul comunist al României, Nicolae Ceaușescu, și aranjat de Ilich Ramírez Sanchez, cunoscutul militant marxist venezuelean cunoscut sub numele de „Carlos Șacalul”, a distrus un colț al sediului RFE/RL din München, rănind mai mulți angajați.

13
Urmările exploziei din 1981 de la sediul RFE/RL din München.Patrick Moore a fost analist senior la RFE/RL și a ajuns la locul exploziei la scurt timp după ce aceasta a avut loc. „Mirosul de distrugere era peste tot”, își amintește el într-un e-mail. El spune că mulți membri ai personalului RFE/RL bănuiau că un astfel de atac asupra clădirii, pe atunci slab păzită, era probabil. „Acesta era Războiul Rece, iar noi eram în prima linie”, spune el.

14
Securitatea la sediul din München în 1982.Jurnaliștii și colaboratorii individuali au fost, de asemenea, ținte ale spionilor comuniști care bântuiau Europa de Vest. Bulgarul Georgi Markov, care a prezentat o serie de reportaje mușcătoare despre viața sub comunism pentru Radio Europa Liberă, a fost ucis de o pastilă de otravă cu ricin la Londra în 1978.

15
Tineri din Berlinul de Est sărbătoresc la intrarea în Vest printr-o deschidere în Zidul Berlinului în decembrie 1989.După căderea Zidului Berlinului și prăbușirea unuia după altul dintre regimurile comuniste din Europa, bugetul RFE/RL a fost redus cu aproape două treimi, pe fondul dezbaterilor privind viitorul radioului.

16
Clădirea din centrul orașului Praga care a servit drept sediu pentru RFE/RL.În 1995, RFE/RL s-a mutat la Praga, unde președintele Republicii Cehe, Vaclav Havel, a oferit radiodifuzorului clădirea fostului parlament comunist cehoslovac din centrul orașului pentru o chirie nominală. În 2009, operațiunea s-a mutat într-o clădire special construită în afara centrului.

17
Ruzanna Stepanian, corespondentul Serviciului armean al RFE/RL, relatează de la o confruntare între poliție și demonstranți în Erevan.De la prăbușirea comunismului în Europa, RFE/RL a închis mai multe servicii lingvistice, inclusiv cele care emiteau în Polonia, fosta Cehoslovacie și statele baltice, deschizând altele, inclusiv în Balcani și Iran.

18
Marian Kușnir, jurnalist vizual RFE/RL, filmează lângă Kiev în prima săptămână a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.Pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, RFE/RL a realizat reportaje intensive pe teren despre invazie. Astăzi, RFE/RL este o importantă organizație media internațională, care realizează reportaje în țări în care „o presă liberă este fie interzisă de guvernele autoritare, fie nu este pe deplin instituită”.

19
Personalul RFE/RL din actualul sediu din Praga militează pentru eliberarea colegei lor Alsu Kurmasheva dintr-o închisoare rusească în 2023.La 75 de ani de la înființarea sa, RFE/RL luptă în prezent împotriva eforturilor Casei Albe de a închide organizația.