„Spiritul libertății”: 75 de ani de Radio Europa Liberă
De la primii ani ai Războiului Rece până la tranșeele din Ucraina, fotografiile de arhivă spun povestea Radio Europa Liberă, care a început să emită în urmă cu 75 de ani, de Ziua Independenței SUA.

1
Un prezentator maghiar într-un birou Radio Europa Liberă (RFE) din München, Germania, în 1955.Radioul american începuse să emită cu cinci ani înainte, la 4 iulie 1950.

2
Lucrătorii RFE din sediul central din München sortează corespondența primită din țările de difuzare.RFE a fost înființată cu scopul declarat de a „menține viu spiritul libertății în inimile și mințile oamenilor captivi” care trăiesc sub comunism în Europa de Est.

3
RFE avea sediul în acest complex, lângă parcul English Garden din München.RFE transmitea în statele europene comuniste. Radio Liberty (RL), o entitate soră, a fost înființată pentru a transmite în Uniunea Sovietică, în 1953.

4
O broșură în care se solicitau donații pentru a sprijini funcționarea RFE.O parte din finanțarea RFE a provenit din donații, însă cea mai mare parte a operațiunilor a fost finanțată în secret de CIA. Acest subterfugiu a permis RFE să fie „directă și dură”, fără a fi împiedicată de considerațiile diplomatice incomode ale radiodifuzorilor finanțați deschis de stat.

5
Principala stație de emisie a Radio Europa Liberă la Gloria, lângă Lisabona, Portugalia.RFE și Radio Liberty foloseau emițătoare puternice pe unde scurte în Germania, Spania și Portugalia, care puteau „ricoșa” semnalele din atmosferă pentru a ajunge în țările țintă din Europa de Est și URSS.
Radio Liberty a exploatat o instalație de transmisie în Taiwan care direcționa emisiunile în Siberia profundă.
Radio Liberty a exploatat o instalație de transmisie în Taiwan care direcționa emisiunile în Siberia profundă.

6
În 1955, un gardian înarmat patrulează lângă un camion cu emițătoare radio pe unde medii în Germania de Vest, în apropierea graniței cu Cehoslovacia.Pe măsură ce statele comuniste încercau să bruieze emisiunile RFE și Radio Liberty, Radio Europa Liberă a desfășurat zeci de stații de emisie mobile, precum cea de mai sus, care puteau funcționa în apropierea Cortinei de Fier.
![Ungurii înconjoară o statuie răsturnată a lui Iosif Stalin în timpul revoluției din 1956.În 1956, RFE a fost criticată pentru emisiunile pe care mulți le-au perceput ca încurajând revolta anti-comunistă din Ungaria. Revoluția a fost zdrobită de armata sovietică, ucigând mii de oameni. Într-o retrospectivă a emisiunilor RFE din 1956 către Ungaria, care includeau unele sfaturi tehnice privind menținerea impulsului revoluționar, un fost director al RFE a concluzionat că „nu este niciodată funcția [radioului] să le spună oamenilor ce ar trebui să facă – și cu atât mai puțin în condiții de revoltă violentă”.](https://d1hvtx4kdqgnsb.cloudfront.net/FE8C5DBB-32B3-4269-9A01-29D1D113894F_w1024_q10_s.jpg)
7
Ungurii înconjoară o statuie răsturnată a lui Iosif Stalin în timpul revoluției din 1956.În 1956, RFE a fost criticată pentru emisiunile pe care mulți le-au perceput ca încurajând revolta anti-comunistă din Ungaria. Revoluția a fost zdrobită de armata sovietică, ucigând mii de oameni. Într-o retrospectivă a emisiunilor RFE din 1956 către Ungaria, care includeau unele sfaturi tehnice privind menținerea impulsului revoluționar, un fost director al RFE a concluzionat că „nu este niciodată funcția [radioului] să le spună oamenilor ce ar trebui să facă – și cu atât mai puțin în condiții de revoltă violentă”.

8
Tom Bodin, corespondentul Radio Europa Liberă la Berlin, discută cu un soldat american în timpul unui exercițiu de antrenament comun anglo-american în pădurea Grunewald din Berlinul de Vest în 1964.Radioul era considerat un mijloc ideal pentru a ajunge la populațiile care trăiau sub regimuri represive, în parte pentru că nu lăsa nicio urmă incriminatoare. Ascultătorii puteau asculta o emisiune și apoi pur și simplu să schimbe frecvența.

9
O fată poloneză înregistrează un mesaj pentru compatrioții și compatrioatele sale care trăiesc sub comunism.Pe lângă prezentarea știrilor, RFE și RL au întreținut audiența cu cele mai recente programe muzicale și culturale în limbile publicului țintă.

10
Redactori la lucru în redacția RFE din München în 1967.În 1967, finanțarea RFE de către CIA a fost dezvăluită, iar ulterior radioul a început să își primească bugetul direct de la Congresul SUA. Radioul a fost considerat un instrument vital pentru combaterea războiului de idei dintre regimurile comuniste și democrațiile occidentale.