Marcel Ciolacu: Am să propun colegilor mei ca PSD să iasă din această coaliţie
Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a anunţat că le va propune colegilor săi din partid ieşirea din coaliţie.
„Astăzi, după ce am văzut votul românilor şi faptul că această coaliţie nu şi-a îndeplinit obiectivele, deci neavând nicio credibilitate după votul românilor, am să propun colegilor mei ca PSD să iasă din această coaliţie”, a declarat Marcel Ciolacu, luni, înainte de întrunirea liderilor social-demoraţi, potrivit News.ro.
El a precizat că, dacă propunerea va fi votată în forurile partidului, atunci va demisiona din funcţia de premier.
„Dacă colegii mei vor vota să ieşim din această coaliţie, normal că eu, primul-ministru al coaliţiei, am să îmi depun demisia. Tot astăzi, la preşedintele interimar al României”, a mai declarat Ciolacu.
Liderul PSD a mai spus că coaliția cu PNL și UDMR a avut două obiective: guvern cu premier din partea PSD și candidat comun în alegerile prezidențiale.
„Unul dintre cele două obiective nu a fost dus la îndeplinire, acela de a avea un candidat comun care să devină preşedintele României. Domnul Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei, nu a intrat în turul 2. În consecinţă, acordul coaliţiei nu a fost îndeplinit decât parţial”, a afirmat Ciolacu.
Cătălin Predoiu confirmă discuțiile din coaliție: Căutăm un premier care să răspundă tuturor provocărilor momentului
„Am avut multe discuții astăzi în coaliție. Am convenit să propunem Birourilor Politice Naționale ale ficărui partid aceste subiecte spre dezbateri și să anunțăm decizia după”, a declarat Cătălin Predoiu, președintele interimar al PNL, întrebat despre informațiile pe surse conform cărora premierul Marcel Ciolacu ar demisiona din funcție.
Întrebat dacă ministrul Educației, Daniel David, ar fi potrivit să preia funcția de premier interimar, Predoiu a răspuns: „Sunt mai multe nume discutate, dar le vom anunța după discuția cu colegii”.
„Căutăm un premier care să răspundă tuturor provocărilor momentului. (...) Decizia finală aparține Biroului Politic Național”, a mai spus liderul interimar al PNL.
„Cred că trebuie să continuăm pe același drum, pe același valori euroatlantice, pentru stabilitatea României. Și evident că acest lucru trebuie discutat în interior și decis”, a mai spus Predoiu.
Lia Olguța Vasilescu spune că nu o interesează să preia conducerea PSD
Lia Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD și primarul municipiului Craiova, susține că pentru următorii patru ani nu este interesată să plece din Craiova pentru nicio funcție, nici măcar pentru cea de președinte PSD.
„E prea la cald să comentez astăzi rezultatul votului, așa că voi aștepta să văd dacă poporul a avut dreptate sau va regreta ca și în ultimii 20 de ani decizia de la vot. Cert este că la Dolj, candidatul Crin Antonescu, despre care eu cred că putea fi cel mai bun președinte post revoluție, a obținut cel mai mare număr de voturi dintre toate județele României, altele decât cele conduse de UDMR”, a spus ea, luni, pe pagina de Facebook.
„Astăzi însă vreau să fac o precizare, pe care am făcut-o și anul trecut, în momentul învestirii ca primar: NU mă interesează să plec din Craiova în următorii patru ani, cel puțin. Pentru nicio funcție, inclusiv președinte PSD, cum văd că vehiculează unii că mi-aș dori sau alții care mă văd în această poziție”, a mai spus Vasilescu.
„Partidul nu se poate conduce decât de la București, iar promisiunea mea de a-mi finaliza mandatul de primar al Craiovei este și a fost fără echivoc”, a adăugat ea.
Ilie Bolojan: România funcționează. Am reușit să organizăm alegeri libere, corecte și transparente
Președintele interimar al României a mulțumit tutuor celor implicați în „buna desfășurare” a primului tur al alegerilor prezidențiale.
Ilie Bolojan a enumerat autoritățile electorale, observatorii, forțele de ordine, personalul administrativ și „fiecare român care a ales să se prezinte la vot”.
„Prin efortul și implicarea dumneavoastră, am reușit să organizăm alegeri libere, corecte și transparente”, a spus Bolojan, luni, într-un mesaj pe pagina de Facebook.
El a adăugat că „într-o perioadă în care încrederea cetățenilor în instituții este pusă la încercare, acest exercițiu democratic este o dovadă clară că România funcționează și că atunci când ne asumăm responsabilitatea cu seriozitate și bună credință, putem oferi cetățenilor motive de încredere”.
„Fiecare alegere bine organizată ne apropie mai mult de o societate în care cetățeanul simte că vocea lui contează, că este respectat și că statul lucrează în slujba lui. În numele instituției pe care o reprezint, dar mai ales în calitate de român, vă mulțumesc tuturor celor care ați făcut posibil acest lucru”, a mai spus președintele interimar.