Potrivit INS, rata inflaţiei anuale, calculată după procedura folosită la nivelul Uniunii Europene este de 5,8%.
În interval de un an, conform INS, cele mai mari scumpiri la mărfuri alimentare s-au înregistrat la fructe proaspete (+33,47%), fructe şi conserve din fructe (+25,58%), citrice şi alte fructe meridionale (+18,37%).
La mărfuri nealimentare, scumpiri semnificative s-au înregistrat la Tricotaje (+7,3%), țesături (+6,26%), îmbrăcăminte, articole de galanterie şi mercerie (+5,93%), încălțăminte (+5,46%).
În ceea ce privește serviciile, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la transport CFR (+16,92%), energie termică (+13,63%), alte servicii industriale (+12,5%) sau servicii poştale (12,10%).
În luna mai, România a avut cea mai mare inflație calculată la nivelul Uniunii Europene, 5,4%. Estonia și Ungaria urmează în topul primelor trei țări cu cele mai mari rate ale inflației.
Țările UE cu cele mai mici rate ale inflației în luna mai au fost Cipru (0,4%), Franța (06%) și Irlanda (1,4%).
Datele referitoare la creșterea inflației în luna iunie vin la puțin timp după ce Banca Națională a României a avertizat că se așteaptă la o creștere considerabilă a inflației în următoarele luni după expirarea schemei de plafonare a prețului la energia electrică și după majorarea, începând cu 1 august, a cotelor TVA și a accizelor.
BNR a prognozat în luna mai, înaintea măsurilor guvernamentale de creștere a unor taxe și impozite, că rata anuală a inflației se va situa la 5,1% la finalul trimestrului II din 2025, urmând să scadă la 3,3% la sfârșitul trimestrului I din 2027.
Reprezentanții instituției spun acum că acele prognoze vor fi depășite.
Instituțiile financiare consideră că stabilitatea prețurilor este atinsă la o rată a inflației anuale de aproximativ 2%.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.