Pe 30 iunie, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” București s-a jucat prima piesă de teatru în care actori au fost inclusiv persoane cu dizabilități - „Nicio pastilă magică”, de Christian O’Reilly.
Ei înșiși oameni cu probleme de sănătate, Alex Tache, Ariana Mihaela Dumitru, Paul Lucian Teodorescu, Arian Cristian Notrețu și Alexandru Calițoiu au jucat în roluri care au arătat publicului cum și cât de mult suferă o persoană care are o dizabilitate.
Regizorul spectacolului, Laurențiu Rusescu, mărturisește că, lucrând cu actori cu dizabilități, a descoperit nu doar cât de nedreptățite de societate sunt persoanele cu dizabilități, dar și cât de dur au învățat să se raporteze acești oameni la propria lor persoană.
„Persoanele cu dizabilități ascund ceea ce noi, oamenii fără dizabilități, nu ne-am gândit să ascundem. Ei ascund ceea ce nu pot din dorința de a fi tratați ca ceilalți oameni, ascund ceea ce nu pot, ceea ce nu este corect pentru ei. Pe mine, dacă nu pot să cânt, asta nu mă doare. Dar persoanele cu dizabilități, că nu pot face ceva, e asociat invariabil cu o durere, cu o suferință fizică, cu o invaliditate care le provoacă suferință”, explică regizorul.
El mai spune că în timpul pregătirilor pentru spectacolul de la Teatrul Național a descoperit și alte lucruri neplăcute. De exemplu, niciun restaurant din jurul instituției culturale nu ar avea acces adaptat.
Din ianuarie 2025, instituțiile culturale sunt obligate prin lege să aibă măcar un spectacol pe an accesibil persoanelor cu dizabilități.
Regizorul spectacolului „Nicio pastilă magică, Laurențiu Rusescu, mărturisește că atunci când a împărțit invitații la piesa de teatru, a avut și o reacție surpriză:
„Am primit un refuz care a fost foarte clar formulat: «Nu pot să vin pentru că mă deprimă să văd așa ceva!». (…) Deci la nivelul ăsta suntem: «Dacă nu-l văd, nu există! Dacă îl văd, mă întristează! Deci, mai bine să nu-l văd!».
Facebook Forum