Linkuri accesibilitate

 
Mine, drone, secetă. Cum se face agricultură în prima linie a frontului din Ucraina

Mine, drone, secetă. Cum se face agricultură în prima linie a frontului din Ucraina


Un fragment dintr-o rachetă rusească zace pe un câmp în timp ce un fermier își lucrează pământul în regiunea Harkov din Ucraina, devastată de război.
Un fragment dintr-o rachetă rusească zace pe un câmp în timp ce un fermier își lucrează pământul în regiunea Harkov din Ucraina, devastată de război.

Pentru Oleksandr Hordienko, un fermier din regiunea Herson din sudul Ucrainei, această primăvară nu se anunță a fi prea bună: gerul din aprilie a afectat jumătate din culturile pe care le însămânțase deja, iar ploile care au căzut în cea mai mare parte a țării au ocolit terenul său.

Apoi, mai e o problemă.

„Săptămâna trecută, un tractor a explodat – a lovit o mină”, spune Hordienko pentru RFE/RL.

„Câmpul respectiv a fost cultivat încă de anul trecut, dar ceva s-a întâmplat, ceva a declanșat mina”.

Mulți fermierii din Ucraina se confruntă cu aceleași riscuri, care pot face din creșterea culturilor un pariu la nivel mondial. Dincolo de război, celelalte riscuri sunt vremea capricioasă, prețurile fluctuante și reglementările de stat schimbătoare.

În special în regiunile din apropierea frontului, ei trebuie să facă față pericolelor zilnice reprezentate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Nimeni nu a murit când a explodat tractorul, povestește Hordienko, dar „există o altă problemă – dronele zboară în zonă, oamenii sunt uciși”.

„Riscurile se termină prost”

Ferma lui Hordienko e în districtul Berislav, de pe malul drept al râului Nipru, controlat de ucraineni, în apropierea liniei frontului din regiunea Herson.

La fel ca orașul Herson, Berislav și districtul înconjurător au fost ocupate de forțele ruse la începutul invaziei la scară largă din februarie 2022, dar au fost eliberate printr-o contraofensivă ucraineană în toamna aceluiași an.

Forțele ruse de pe malul stâng al Niprului continuă să atace ucrainenii de peste râu, folosind adesea drone care lansează mine și grenade.

„Este cu adevărat nerealist să ieși [pe câmpuri] în aceste zile fără un bruiaj, fără o pușcă cu zece gloanțe pentru a doborî dronele, pentru că e riscant”, spune Hordienko, care conduce o asociație regională de fermieri. „Iar riscurile se termină foarte rău... practica a demonstrat-o”.

Fermierii din partea ocupată de Rusia a regiunii Herson, cu care a spus că a vorbit la telefon, au alte probleme.

O linie a frontului din regiunea Herson.
O linie a frontului din regiunea Herson.

„Sunt nevoiți să își dea cerealele pe aproape nimic, produsele de protecție a culturilor sunt scumpe și de slabă calitate și lipsesc echipamentele”, a declarat Hordienko. „În ceea ce privește vremea, situația este aceeași: înghețuri și secetă”.

RFE/RL nu a fost în măsură să verifice exactitatea afirmațiilor sale cu privire la agricultura din zonele ocupate de Rusia.

Prețurile ar putea crește

Pentru agricultorii din Ucraina, pericolul fizic reprezentat de atacurile rusești nu e singura problemă a invaziei rusești.

Statul nu îi despăgubește pe agricultori pentru pierderile de recolte cauzate de vremea nefavorabilă, iar prioritatea acordată cheltuielilor pentru apărare înseamnă că este puțin probabil ca guvernul să introducă un sistem de asigurări de stat, care este extrem de necesar, afrimă Denis Marciuk, șeful Consiliului Agrar al Ucrainei. Între timp, consumatorii suportă o parte din aceste pierderi.

„Există aprovizionare insuficientă în Ucraina pentru anumite culturi”, declară Marciuk. „Aceste lipsuri vor crește prețul a ceea ce se află deja pe rafturile magazinelor”.

Ministerul ucrainean al politicii agrare a declarat că statul a oferit stimulente pentru fermierii din regiunile de pe linia frontului, cum ar fi o subvenție de până la 2.000 grivne (48 de dolari) pe hectar de teren cultivat anul trecut și de până la 8.000 grivne (192 de dolari) pe hectar pentru fermele care cultivă până la 120 de hectare pe terenuri recucerite după ce au fost ocupate de forțele ruse.

Puține ferme din regiunea Herson fac parte din această categorie, a declarat Hordienko.

Acesta consideră că, având în vedere riscurile de atac și faptul că populația a fost epuizată de invazia rusă, întreprinderile agricole din regiunile care se află pe linia frontului ar trebui să beneficieze de un tratament preferențial din partea statului, cum ar fi reduceri de impozite și cote mai mici de mobilizare pentru război.

„În Herson, suntem în aceeași situație ca și celelalte regiuni” în ceea ce privește impozitele și cotele de mobilizare, a declarat Hordienko. „Dar vedeți, 60 la sută din oamenii din regiunea Herson au plecat – nu sunt aici”.

Reportaj realizat de Hrihoriy Pyrlik și RFE/RL's News of Azov, un proiect de reportaj regional axat pe sudul Ucrainei. Adaptat din limba ucraineană de Steve Gutterman.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG