Populația civilă din Donbas, evacuată de separatiștii proruși
Separatiștii proruși din estul Ucrainei, susținuți de Moscova, au încărcat vineri civilii în autobuze pentru a-i evacua. Este ultima mișcare dintr-un conflict pe care Occidentul crede că Moscova intenționează să-l instrumenteze astfel încât să poată justifica invadarea Ucrainei.
Sirenele de avertizare au sunat întruna vineri seară în Donețk și Luhansk pentru a anunța evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor, primii care vor fi trecuți peste graniță în Rusia.
Majoritatea celor câteva milioane de civili din cele două zone controlate de rebeli din estul Ucrainei sunt vorbitori de limbă rusă, mulți având deja cetățenie rusă.
Oficialii ucraineni spun că se așteaptă la provocări din partea Rusiei în regiunile separatiste
Oficialii ucraineni spun că se așteaptă ca Rusia să fie implicată în operațiuni de tip „false flag” în regiunile separatiste din estul Ucrainei, în efortul de a crea un pretext pentru a putea invada Ucraina.
Olexei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a răspuns celor susținute de liderii republicilor autodeclarate Donețk și Lugansk, care au pretins că forțele ucrainene vor lansa o ofensivă împotriva lor.
„Toate acestea sunt complet neadevărate”, a spus Danilov, adăugând că aceste susțineri în sine reprezintă o provocare.
„Există un mare pericol ca reprezentanții Federației Ruse, care sunt acolo, să provoace anumite lucruri. Ei pot face lucruri care nu au nicio legătură cu armata noastră". Danilov nu a oferit dovezi, dar a adăugat: „Nu putem spune exact ce vor face”.
Danilov a făcut declarațiile la scurt timp după ce o explozie din Donețk a distrus un vehicul în apropiere de sediul guvernului autodeclaratei Republicii Populare Donețk.
„Până în prezent, nu vedem o invazie la scară largă a țării noastre. Astăzi putem spune că sunt posibile provocări direcționate din partea Federației Ruse", a spus Danilov.
Guvernul rus, responsabil pentru recentele atacuri cibernetice împotriva Ucrainei, spune Casa Albă
Guvernul SUA a declarat vineri că guvernul rus este responsabil pentru recentele atacuri cibernetice asupra băncilor ucrainene din această săptămână.
„Credem că guvernul rus este responsabil pentru atacurile cibernetice la scară largă asupra băncilor ucrainene din această săptămână. Avem informații tehnice care duc spre Direcția Principală de Informații din Rusia, sau GRU, deoarece infrastructura GRU a fost identificată ca transmițând volume mari de comunicații către IP-ul din Ucraina, adrese și domenii”, a declarat Anne Neuberger, consilier adjunct pentru securitate națională pentru tehnologie cibernetică, citată de CNN.
Această atribuire a fost neobișnuit de rapidă pentru guvernul SUA, iar Neuberger a remarcat că Rusia a profitat până acum de întârzierile SUA în atribuirea operațiunilor de hacking rusești.
„Rusiei îi place să se miște în umbră și se bazează pe un proces lung de atribuire, astfel încât să își poată continua comportamentul rău intenționat împotriva Ucrainei în spațiul cibernetic, inclusiv prepoziționarea pentru potențiala sa invazie”, a declarat Neuberger reporterilor în sala de presă a Casei Albe.
Neuberger a adăugat că SUA au împărtășit „informațiile de bază” cu Ucraina și alți aliați europeni. Ea a avertizat că aceste atacuri ar putea pune bazele unor atacuri mai agresive înainte de o invazie la sol.
„Deși are un impact limitat, această serie recentă de atacuri cibernetice din Ucraina este în concordanță cu ceea ce ar putea arăta un efort rusesc pentru a pune bazele unor atacuri cibernetice mai perturbatoare care însoțesc o potențială invazie suplimentară a teritoriului suveran al Ucrainei”, a spus Neuberger.
Ea a adăugat că SUA se pregătesc pentru această posibilitate din noiembrie și că guvernul SUA și-a „intensificat” sprijinul față de guvernul ucrainean.
Neuberger a adăugat că nu cred că nu există amenințări cibernetice specifice sau „credibile” la adresa SUA, dar că guvernul amerincan rămâne pregătit și comunică permanent cu sectorul privat.
Videoconferință Biden - aliați
Președintele SUA, Joe Biden a vorbit cu lideri ai statelor aliate, printre care și România, despre probabilitatea unei noi agresiuni ruse împotriva Ucrainei.
„Împreună, aceștia și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la acumularea continuă a forțelor Rusiei, și au reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și au discutat despre importanța asistenței economice suplimentare pentru Ucraina”, arată un comunicat al Ambasadei SUA.
Ei s-au angajat să continue pe calea diplomatică pentru a detensiona tensiunile, asigurându-se totodată disponibilitatea de a impune Rusiei costuri economice rapide și coordonate în cazul în care aceasta alege un nou conflict.
Liderii au discutat și despre eforturile de a asigura apărarea și securitatea flancului estic al NATO.
Printre participanții la videoconferință s-au aflat: prim-ministrul Canadei - Justin Trudeau, președintele Comisiei Europene - Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European - Charles Michel, președintele Franței - Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul italian - Mario Draghi, secretarul general al NATO - Jens Stoltenberg, președintele Poloniei - Andrzej Duda, președintele României - Klaus Iohannis și prim-ministrul britanic - Boris Johnson.