Rusia a introdus cel puțin două asemenea mecanisme după ce mobilizarea „parțială” a bărbaților apți de luptă ordonată de președintele rus Vladimir Putin încă septembrie 2022 și-a arătat limitele.
Mulți au fugit atunci din Rusia, alții s-au ascuns, iar patrulele de recrutori care pândeau la colț de stradă sau dădeau năvală prin birouri și metrouri au alertat populația.
Pentru a evita repetarea unei asemenea măsuri profund nepopulare, armata rusă a recurs la o serie de metode alternative – de la recrutări în închisori, aziluri și adăposturi pentru oamenii străzii, până la folosirea pe front a recruților în ciuda unei interdicții legale.
În decembrie 2023, redacțiile de investigație ucraineană și rusă ale Europei Libere, Schemî și Sistema, au dezvăluit că o companie de mercenari privată, Redut, care a trimis mii de oameni pe frontul ucrainean, este de fapt controlată de stat, fiind o rețea de recrutare gestionată de principalul serviciu de informații militare al Rusiei, GRU.
O nouă investigație realizată de Sistema arată cum și-a extins și mai mult armata rusă mecanismele ascunse de recrutare, folosind structura Dobrokor (prescurtare de la Dobrovolceski Korpus - Corpul Voluntar) pentru a atrage recruți care nu ar fi încântați de condițiile impuse de Redut sau de contractele standard ale ministerului Apărării.
Ai contract cu termen fix, dar nu mai ajungi la final
Principala diferență între înrolarea prin Redut sau Dobrokor și semnarea unui contract cu ministerul Apărării este durata serviciului: contractele ministeriale sunt prelungite automat până la încheierea așa-numitei „operațiuni militare speciale”, ceea ce înseamnă că soldații nu scapă până nu se termină oficial războiul din Ucraina.
În schimb, contractele de mercenar au o durată fixă – de 6, 8 sau 12 luni – și nu se reînnoiesc automat.
Dar există un risc major: soldații recrutați prin rețelele de voluntari sunt candidații perfecți pentru a deveni carne de tun, fiind folosiți de comandanții de pe front pentru a epuiza forțele ucrainene înainte ca trupele regulate să atace.
Așa încât înaintarea lentă a Rusiei în Ucraina are un cost enorm în vieți omenești, estimându-se că pierderile armatei ruse de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina în februarie 2022 au atins în această vară pragul de un milion, morți sau răniți.
Într-o înregistrare audio care a ajuns publică anul trecut, deputatul rus Aleksandr Borodai, liderul Uniunii Voluntarilor din Donbas, spune că armata vede în soldații voluntari o „infanterie de mâna a doua”, al cărei rol este să „epuizeze efectivele inamicului”. În aceeași înregistrare, Borodai îi numește pe voluntari „carne de tun”.
Atât Dobrokor, cât și Redut sunt gestionate de GRU și trimit recruții într-o serie de unități grupate ideologic: unități naționaliste sau ortodoxe, unități ale cazacilor, ale ultrașilor sau ale altor grupuri. Site-ul Dobrokor enumeră 27 de astfel de unități.
Prin ambele rețele, se pot înrola bărbați între 18 și 55 de ani și femei între 18 și 45 de ani, femeile fiind plasate în unități medicale. Salariul pornește de la 205.000 de ruble (2.600 dolari) pe lună și poate fi mai mare în funcție de rol.
Diferențe-cheie între Redut și Dobrokor
Redut funcționează într-o zonă gri din punct de vedere legal, ceea ce poate avea și avantaje pentru cei care se înrolează pe această cale: e mai ușor de intrat, cerințele medicale sunt mai relaxate, iar cazierul nu este un obstacol, spre deosebire de Dobrokor sau Ministerul Apărării.
În plus, unii recrutori Redut au spus redacției Sistema că se poate renunța la contract înainte de termen fără riscul de a fi judecat de instanța militară, iar salariul poate fi ridicat cash: Redut ar fi fost creat tocmai „pentru ca oamenii să poată evita plata taxelor sau a costurilor judiciare”.
Înrolarea prin Redut, însă, nu presupune prime și e mult mai greu ca veteranii sau familiile celor uciși să primească compensații pentru invaliditate sau deces.
Un voluntar recrutat prin Dobrokor, pe de altă parte, are statut de militar activ, cu toate drepturile și compensațiile aferente, a declarat redacției Sistema un recrutor din unitatea Nevski, care folosește indicativul Oculist: „La Redut, din punct de vedere legal, nu exiști. Nu există serviciu, nu ai acces la spitale, nici la recuperare medicală, nimic”.
Jurnaliștii Sistema au vorbit cu recrutorii, sunând la liniile de recrutare publice și fără să-și dezvăluie identitatea decât dacă au fost întrebați explicit.
Dobrokor oferă, așadar, o mai mare protecție juridică și acces la beneficii. În schimb, cei înrolați nu pot renunța înainte de expirarea contractului, riscând în caz contrar sancțiuni penale pentru dezertare.
„Nu poți fugi, dacă nu vrei să ai probleme”, a spus Irina, o recrutoare din Uniunea Voluntarilor din Donbas.
Publicația Mediazona a scris că, de la începutul invaziei în Ucraina și până în mai 2025, procurorii militari ruși au trimis în instanță peste 20.000 de dosare de dezertare.
Înrolarea prin Dobrokor presupune și prime, dar mai mici decât cele oferite de ministerul Apărării, care pot ajunge până la 3,6 milioane de ruble (aprox. 46.000 dolari).
Cei mai mulți ruși se înrolează totuși prin contract direct cu ministerul Apărării.
Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că numărul soldaților înrolați în unități de voluntari a fost de 18 mii, în prima jumătate a lui 2025, în timp ce peste 210 mii de soldați au semnat contracte cu ministerul Apărării.
Expertul Janis Kluge de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate a estimat că cel de-al doilea număr a fost ceva mai mic, de circa 190 de mii.
Articol tradus de Europa Liberă Moldova.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.