Linkuri accesibilitate

Cu Simion înainte. AUR nu se leapădă de liderul său după alegerile pierdute și spune că ar vrea la guvernare


George Simion, președintele AUR, a obținut la alegerile prezidențiale din 18 mai, turul II de scrutin, 46,40 % dintre voturi.
George Simion, președintele AUR, a obținut la alegerile prezidențiale din 18 mai, turul II de scrutin, 46,40 % dintre voturi.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) contestă rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai și spune că va duce, în continuare, bătălia electorală pentru a obține guvernarea. Marius Lulea, numărul doi în partid, nu are ce-i reproșa lui George Simion legat de pierderea alegerilor.

George Simion, liderul AUR, a făcut marți seară anunțul referitor la contestarea rezultatului alegerilor prezidențiale.

În duminica alegerilor, la ora 21:00 – după anunțarea rezultatelor exit-poll – s-a declarat președinte ales, însă mai apoi, după miezul nopții, când numărătoarea oficială a voturilor era aproape de final, l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru victorie.

Liderul autoproclamat „suveranist”, George Simion, este la al doilea eșec electoral în ultimele șase luni.

Plecat din poziția de favorit la alegerile anulate din noiembrie-decembrie 2024, liderul AUR a terminat competiția din toamnă pe poziția a patra (13,86 % – 1.281.325 de voturi), după independentul Călin Georgescu (22,94%), lidera de la acel moment a Uniunii Salvați România, Elena Lasconi (19,17 %) și președintele de la acea vreme al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu (19,14%).

Ulterior, George Simion a fost propulsat în față ca unicul candidat al polului autointitulat „suveranist”, după ce Biroul Electoral Central l-a descalificat pe Călin Georgescu, iar Ana-Maria Gavrilă, lidera Partidului Oamenilor Tineri, s-a retras din competiție.

Marius Dorin Lulea este al doilea om în AUR și premier pe listele vehiculate ale guvernului din umbră AUR.
Marius Dorin Lulea este al doilea om în AUR și premier pe listele vehiculate ale guvernului din umbră AUR.

Marius Lulea este prim-vicepreședintele Alianței Pentru Unirea Românilor. El explică, pentru Europa Liberă, că evaluarea situațiilor probabile legate de alegeri s-a făcut înainte de turul al doilea.

„Știam cu toții că nu va fi o luptă ușoară. Pentru obiectivele partidului, rezultatul obținut este unul onorabil și care ne responsabilizează. Nu se pune problema înlocuirii a ceva sau cineva”, spune Lulea.

AUR a contestat, în schimb, rezultatul alegerilor. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lansat acuzații grave privind modul în care a fost influențat rezultatul votului.

„S-au folosit instrumente online de către competitorii media nedeclarate la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), dar cu scopuri electorale, lucruri pentru care a fost acuzat și domnul Călin Georgescu (în decembrie 2024- n.r.) și resurse de către acest sistem care controlează astăzi statul român, cu persoane care ocupă funcții cheie, care sunt în conducerile partidelor politice PSD, PNL și USR, care sunt băgate prin diferite instituții și care funcționează foarte bine de 50 de ani, care funcționează de dinainte de 1989, un grup de oameni care ține statul român capturat”, explică Lulea.

Marius Lulea a ținut să apere echipa și conducerea partidului: „Personal, nu am ce să-i reproșez lui George Simion. Și nici echipa de conducere a partidului. Am făcut ce am putut cu toții cu experiența pe care o avem și cu instrumentele pe care le-am putut folosi. Mai mult de atât nu puteam acționa.”

Guvernarea, scopul politic suprem

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, spune că guvernarea rămâne obiectivul suprem al partidului.

Deși AUR nu este dispus să facă și nici să negocieze vreo alianță guvernamentală cu niciunul dintre partidele din parlament – cu excepția Partidului Oamenilor Tineri (POT) și al S.O.S România, Marius Lulea spune că ar accepta o guvernare minoritară chiar și acum, cu condiția să formeze doar ei guvernul.

Spune că este conștient că această variantă este imposibilă, dar vor persevera pentru alegerile următoare.

„Considerăm că putem să guvernăm mai bine decât PNL, PSD, USR, UDMR. Scopul nostru politic este ca, după următorul ciclu de alegeri, să oferim o guvernare fără PSD, fără PNL, fără USR, dar cu o majoritate covârșitoare, probabil cu unul sau două partide suveraniste”, a mai adăugat Lulea.

AUR are 62 de mandate în Parlament, după ce a obținut, în decembrie 2024, peste 18% din voturi atât la Senat, cât și la Camera Deputaților.

Iată cum arăta configurația Parlamentul după votul din decembrie 2024.

Colaborarea cu alte partide suveraniste

Partidele cu care Marius Lulea ar colabora sunt două – Partidul Oamenilor Tineri și S.O.S România.

Lidera POT, Ana-Maria Gavrilă, a fost cealaltă alternativă la președinție a polului autointitulat suveranist. Ea s-a retras din competiție pentru cea mai importantă funcție în stat în favoarea lui George Simion.

„Doamna Gavrilă este o persoană onorabilă care a dovedit că ne putem baza pe dumneaei și pe partidul POT”, spune Lulea.

„Reprezintă un segment important din electorat. AUR nu poate acoperi toată zona suveranistă, unii ne plac, alții nu ne plac. Noi suntem mai expansivi”, mai spune liderul AUR.

În ceea ce privește colaborarea cu S.O.S România, partid al cărui lider, Diana Șoșoacă, a atacat frecvent candidatura lui George Simion, Lulea susține:

„Eu consider că trebuie să avem relații bune cu toate partidele care sunt antisistem. Părerea mea este că S.O.S este un partid antisistem, cel puțin prin natura votanților care au pus ștampila și, din respect față de votanții S.O.S, am speranța că partidul va confirma că este un partid suveranist antisistem, chiar dacă are un mesaj nu întotdeauna corelat cu cel pe care îl avem.”

Anamaria Gavrilă (POT): „Suntem o mână de oameni care am intrat cu sufletul curat în Parlament”

Mesaje postalegeri a dat și președinta Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă care consideră că „POT este o organizație despre omul de rând care are curajul să spere la mai mult în țara lui și pentru țara lui”.

Recunoaște că este un partid de familie, „fondat împreună cu sora mea și verișoara mea”, la care a lucrat „împreună cu soțul” și își arată nemulțumirea față de cei care au ales să părăsească partidul, mai ales în perioade electorale.

„Dacă o parte dintre ei astăzi consideră că interesele lor personale sunt mai presus de misiunea oferită de români, eu nu pot decât să le urez drum bun. Unii dintre actualii parlamentari nu au muncit în campanie cât au muncit ceilalți, dar au ajuns pe liste. Tocmai aceștia sunt cei care au văzut în mandatul de parlamentar singura lor șansă să își optimizeze interesele”, a mai spus Gavrilă.

Lidera POT nu a răspuns întrebărilor Europei Libere despre cum vede colaborarea cu AUR în perioada care vine.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.


  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG