Cei 28 de ministri de externe s-au reunit azi la Bruxelles. Ministrul bulgar Kristian Vighenin a declarat de cum a sosit ca "țara sa va sprijini impunerea de sancțiuni regimului lui Ianukovici".
In schimb, comunicatul ministerului român de externe spune :
"Seful diplomatiei romane Titus Corlatean va reitera la Bruxelles profunda preocupare fata de recentele evolutii, precum si condamnarea ferma a violentelor. Mandatul ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlatean prevede discutarea posibilitatii adoptarii de sanctiuni”…
E drept, "profunda preocupare" și "discutarea posibilitatii adoptarii" sună altfel decât un simplu "vom sprijini impunerea de sanctiuni".
Spitalele in Kiev se umplu de răniți, doctorii operând fără pauză
UE IMPUNE SANCȚIUNI UCRAINEI
Ministrii de externe ai Uniunii Europene au hotărât în unanimitate să blocheze vizele și conturile in bancă a unui număr de oficiali ucraineni găsți vinovați de folosirea forței împotriva civililor in Ucraina.
Miniștrii au mai decis și ceea ce poate fi numit un embargo militar, altfel zis interzicerea exportului spre Ucraina a tot ceea ce ar putea fi folosit în reprimarea manifestațiilor.
Deocamdată nu a fost încă stabilită o listă precisă de nume.
Embargo militar pe Ucraina - reversul medaliei
Impunând ceea ce echivalează cu un embargo militar asupra Ucrainei (pe lângă neacordarea de vize unor oficiali și blocarea unor conturi in bănci europene), UE trebuie să încaseze și reversul medaliei : în Afganistan, țările europene din NATO au depins ani de zile de avioane ucrainene închiriate. Majoritatea țărilor europene nu dispun, ca americanii, de avioane de tranport militar capabile să transporte vehicole și armament greu pe distanțe atât de lungi fără oprire.
Motiv pentru care europenii din NATO (mai puțin România și Anglia) închiriau avioane de transport militar ucrainene, deseori chiar de la companii private. Acum trebuie găsiți alți samsari…