Președintele american Donald Trump a declarat că unele rachete Patriot sunt deja în drum spre Ucraina la o zi după ce a anunțat că membrii NATO vor trimite arme Ucrainei, într-o schimbare a poziției sale împotriva trimiterii de arme americane către țara atacată de Rusia.
„Vin din Germania”, a declarat președintele SUA reporterilor pe 15 iulie, fără a da detalii.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că două sisteme de apărare aeriană Patriot sunt pregătite pentru a fi livrate Ucrainei.
Germania urmează să plătească pentru transferul lor, dar ultimele detalii tehnice, logistice și financiare trebuie încă clarificate, a declarat Pistorius pe 14 iulie, după ce s-a întâlnit cu secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, la Pentagon.
Detaliile „par a fi rezolvabile pentru ambele părți, așa că ne vom apuca de treabă rapid”, a adăugat Pistorius, spunând că Ucraina are nevoie urgentă de sisteme suplimentare de apărare aeriană.
Dronele rusești Shahed au atacat Harkovul în seara zilei de 15 iulie, rănind două persoane, au transmis autoritățile locale. Guvernatorul regional Oleh Siniehubov a declarat că cel puțin 17 explozii au fost auzite în oraș în 20 de minute.
Trump a spus că nu a mai vorbit cu președintele rus Vladimir Putin de la anunțul său din 14 iulie, care a inclus un termen de 50 de zile pentru ca Rusia să accepte un acord de încetare a focului pentru a evita impunerea de sancțiuni țărilor care fac comerț cu Rusia.
Trump nu a spus dacă sunt planificate discuții pentru a încerca să ajungă la un acord, dar a reluat declarațiile despre termenul limită.
„La sfârșitul celor 50 de zile, dacă nu vom avea un acord, va fi păcat”, a spus Trump. Dar a mai spus că s-ar putea să nu dureze 50 de zile pentru a face o înțelegere.
Trump a fost, de asemenea, întrebat despre un articol din Financial Times care susținea că Trump a încurajat în privat Ucraina să intensifice atacurile profunde asupra Rusiei.
Citând persoane informate despre discuții, publicația a scris că Trump l-a întrebat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă armata ucraineană ar putea lovi Moscova dacă SUA ar furniza arme cu rază lungă de acțiune.
„Nu, nu ar trebui să vizeze Moscova”, a declarat Trump reporterilor pe 15 iulie, când a fost întrebat dacă Zelenski ar trebui să ordone un atac asupra capitalei ruse.
Președintele american a minimalizat, de asemenea, posibilitatea ca Statele Unite să trimită arme cu rază lungă de acțiune la Kiev.
În același timp, țările europene lucrează pentru a se asigura că Ucraina primește armele de care are nevoie, în timp ce Uniunea Europeană lucrează pentru a ajunge la un acord cu privire la o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Slovacia a blocat din nou ultimul pachet.
„Sunt foarte tristă că nu am ajuns la acest acord astăzi”, a declarat șeful politicii externe a UE, Kaja Kallas, pe 15 iulie. „Dar încă sper că vom lua decizia mâine”.
Noua rundă de sancțiuni a fost blocată de săptămâni întregi de o dispută cu Slovacia cu privire la planurile de eliminare treptată a importurilor de gaze rusești.
Premierul slovac Robert Fico a declarat că are nevoie de garanții suplimentare de la Bruxelles cu privire la planurile sale de a opri importurile de gaze rusești de la sfârșitul anului 2027.
Slovacia este în continuare dependentă de importurile de gaze rusești și câștigă bani din taxele de tranzit pentru proviziile transportate pe teritoriul său.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.