Până la deschiderea urnelor de vot, au votat prin corespondență 3.139 de români din străinătate, conform site-ului Autorității Electorale Permanente. În primul tur, votaseră prin corespondență 4.106 de români.
La ora României 22:05, când în Noua Zeelandă era deja vineri, ora 07:05, votaseră la Auckland trei persoane.
În primul tur au votat în total în străinătate 973.129 de români, din care 969.023 pe liste suplimentare, adică la urne.
Cei mai activi au fost bărbații și femeile cu vârste între 45-64 de ani, urmați de cei cu vârste între 35-44 de ani.
Au votat 437.229 femei și 535.900 bărbați.
Candidatul AUR, George Simion, a obținut 587.190 (60,79%) de voturi ale românilor din străinătate, iar candidatul independent Nicușor Dan, 247.388 (25,61%) de voturi.
Pentru turul doi al prezidențialelor, votarea în străinătate durează trei zile, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025.
Românii vor putea vota în străinătate în cele 965 de secții de votare înființate de Ministerul Afacerilor Externe, cu 15 secții de votare mai multe decât la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024.
Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara țării.
Votul de vineri și sâmbătă începe la ora locală 07:00 și se încheie, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetățenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).
Duminică, votarea în afara țării va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).
Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:
Sunt admise:
- cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar;
- în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic şi pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare în parte.
Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.
Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 poate fi consultată pe site-ul Autorității Electorale Permanente, accesând următorul link: https://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2025/05/Lista-SV-strainatate-actualizat%C4%83-HAEP-26-din-2025.pdf
Mai multe detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale din anul 2025 se regăsesc pe pagina de internet a Autorității, www.roaep.ro.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI