Leul se apreciază în raport cu euro și dolarul american
Banca Națională a României (BNR) a publicat cursul valutar din ziua de după alegeri.
Potrivit BNR, leul s-a apreciat atât în raport cu euro, cât și cu dolarul american:
- 1 EURO – 5.0315 RON (0.0718 lei mai puțin decât vineri, 16 mai);
- 1 dolar american – 4.4631 Lei (0.0932 lei mai puțin decât pe 16 mai).
Aprecierea monedei naționale a României vine după ce și principalii indici bursieri ai Bursei de Valori de la București s-au apreciat luni, 19 mai.
Custodele Coroanei Române, mesaj după alegeri: sper că autoritățile văd rezultatul alegerilor așa cum este, un strigăt de deznădejde
Custodele Coroanei române, MS Margareta, a transmis un mesaj românilor, luni, 19 mai, după încheierea alegerilor prezidențiale câștigate de candidatul independent Nicușor Dan.
Principesa Margareta consideră că politicienii trebuie să vadă alegerile din prezent, „așa cum sunt: un strigăt plin de deznădejde, izvorât din inima alegătorilor, care se simt ignorați și neglijați de sistemul nostru politic actual.”
„Avem nevoie să regândim modul în care funcționează instituțiile noastre. Avem nevoie să oferim electoratului român soluții politice reale, nu jocuri de coaliție. Și trebuie să combatem cinismul tot mai mare din rândul tinerilor noștri, cu privire la onestitatea și eficiența guvernării”, a insistat.
Custodele Coroanei române a spus că țările care se dezvoltă rapid generează inegalități și a făcut un apel la investiții mai mari în servicii sociale. Pledează și pentru o schimbare de abordare în relația cu românii din diaspora.
„Avem nevoie să facem investiții mai mari în servicii sociale și să dezvoltăm politici specifice de incluziune socială și economică. Într-adevăr, dezvoltarea noastră economică este una rapidă, însă dezechilibrată. Avem specialiști bine remunerați, în timp ce în satele pustiite pensionarii abia își pot permite hrana de zi cu zi. Investim în tehnologii wireless, însă avem cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din Uniunea Europeană” , a spus custodele Coroanei române.
„Este datoria noastră să abordăm aceste inegalități și să o facem imediat”, a rezumat.
Referitor la relația cu diaspora, principesa Margareta a transmis că „trebuie să abordăm relația cu diaspora românească într-un mod diferit, mai eficient, mai profund și mai constant”. „Ei au nevoie să se simtă parte din viața românească în fiecare zi, nu doar înainte de alegeri, când le solicităm să iasă la vot.”
Margareta a României a mai spus că situația electorală din România - unde s-au anulat alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, fiind reluate în mai 2025 - nu este un caz singular.
„În ultimii ani, alegerile din multe țări au fost dominate de dispute aprinse privind respectarea procedurilor, îndoieli cu privire la veridicitatea rezultatelor și schimbări semnificative de opinie în rândul electoratului, care s-a îndepărtat de partidele politice consacrate, precum și de un val global de voturi împotriva administrațiilor în exercițiu”, a transmis custodele Coroanei române.
Custodele Coroanei române a transmis totodată un mesaj de încredere, subliniind că „deși instituțiile noastre au fost si vor mai fi puse sub semnul întrebării, ele funcționează în continuare”, economia este atractivă pentru investitori, iar România rămâne fidelă alianțelor sale, se bucură de aderarea la spațiul Schengen și are legături solide cu Republica Moldova.
„Republica Moldova poate răsufla ușurată”. Cum se vede de la Chișinău victoria lui Nicușor Dan
Votul cetățenilor români din Republica Moldova în turul doi al prezidențialelor românești, în care a învins pro-europeanul Nicușor Dan, a „decis multe” și a fost „asumat și responsabil”, spun câțiva comentatori cu care a discutat Europa Liberă pentru o analiză la cald a alegerilor din România.
Independentul Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România de duminică, 18 mai, cu aproape 54 la sută din voturi, învingându-l pe liderul AUR, ultranaționalistul George Simion, care a obținut peste 46% din sufragii.
Cetățenii români din Republica Moldova l-au votat covârșitor pe Dan, ca și în primul tur, oferindu-i de această dată peste 87 la sută din voturi.
Votul electoratului din R. Moldova a fost unul „conștient, asumat, un vot responsabil”, spune într-o discuție cu Europa Liberă scriitorul și comentatorul Vitalie Ciobanu.
Analiza integrală, mai jos:
Bursa de la București se apreciază
Cei mai importanți indici bursieri ai Bursei de Valori de la București (BVB) au crescut luni dimineață, pe 19 mai, în primele minute după deschidere.
Indicele BET, de pildă, care reflectă evoluția celor mai importate 20 de companii de pe piața reglementată a BVB, era, în prima oră de tranzacționare, cu peste 4% mai mare față de precedența ședință – de vineri, 16 mai.
Mai multe, în articolul de mai jos: