Exit-pollurile, sub semnul întrebării. Oamenii nu vor să spună cu cine au votat
Operatorii care culeg datele pentru exit-poll raportează aceeași situație de non răspuns, ca în noiembrie 2024.
Asta arată, pe de o parte, furie, dar pune și sub semnul întrebării acuratețea datelor care vor fi făcute publice la ora 21:00.
„Avem 50% refuzuri de a răspunde”, a explicat, la Antena 3 CNN, reprezentanta institutului sociologic care realizează unul dintre sondajele de exit-poll. Ea descrie un fenomen. Oamenii care ies de la vot nu vor să răspundă operatorilor care îi roagă să participe la exit-poll, chiar dacă răspunsurile sunt confidențiale. Oamenii nu vor să spună cu cine au votat, chiar dacă li se garantează secretul.
Potrivit sociologilor, refuzurile sunt firești, dar nu în această cotă. Respingerea masivă, care are loc duminică, 4 mai, 2025, poate sugera ceva de amploare, potrivit experienției și analizelor de după turul 1.
Ponderea mare a non răspunsurilor e corelată, de regulă, un masiv vot de protest. Așa s-a întâmplat în noiembrie 2024, când refuzul de a răspunde la exit-poll s-a tradus și printr-un refuz de a mai vota personaje receptate drept ”fiind ale sistemului”, scrie Hotnews.ro.
Până duminică, la ora 12:30, votaseră 4,1 milioane de români, dintre care 530.000 în străinătate.
Prezența la urne la ora 14:00, în țară – 25,16%
Până la ora 14:00 în țară, au votat peste 4,5 milioane de persoane, potrivit datelor AEP.
Cumulat, în țară și în străinătate, au votat în total 5,15 milioane persoane, ceea ce înseamnă o prezență de 28,65%.
Nereguli și incidente
Până la ora 12:00, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 100 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro.
Cele mai multe sesizări sunt legate de continuarea campaniei electorale, postarea buletinelor de vot cu opțiunea electorală (numeroase plângeri transmise prin portalul votcorect.ro), precum și probleme organizatorice în secțiile de votare, inclusiv urne sau sigilii necorespunzătoare.
Cele mai multe întrebări formulate de alegători la serviciul call center sunt legate de urna specială, de documentele cu care pot vota sau de anumite nereguli legate de organizarea procesului în secțiile de votare.
În câteva cazuri din București, observatorii au transmis că au fost legitimați de jandarmi/poliție, iar membrii birourilor electorale sau forțele de ordine au cerut să le fotografieze documentele de identitate.
Observatori din județul Ilfov (Glina, 1 Decembrie și Copăceni) au comunicat că au fost întrebați de forțele de ordine ce organizație i-a acreditat, întrucât trebuie să raporteze mai departe - această procedură nu este reglementată nicăieri.
Legitimarea observatorilor de către forțele de ordine, inclusiv la cererea președinților de secție, fără un motiv întemeiat și în afara cadrului legal, este abuzivă. Solicităm tuturor instituțiilor implicate să se abțină de la astfel de acțiuni, deoarece aceste proceduri nu sunt reglementate de legislația electorală și pot fi intimidante pentru observatori.
Vot Corect a primit sesizări legate de două cazuri în care s-au făcut live-uri Tik Tok - unul în secția 134 (Curtea de Argeș) și unul de la colegiul Aurel Vlaicu din Sectorul 1, București. În primul caz, reprezentantul AUR a făcut live din secția votare, iar filmarea a fost oprită după ce echipa Vot Corect a sesizat BEJ Argeș.
În al doilea caz, un alegător a făcut live din holul liceului, a filmat alegătorii și a continuat campania electorală în favoarea AUR. Am sesizat birourile de circumscripție cu privire la aceste acţiuni care pot încălca legislația privind datele personale, pot intimida alegătorii şi reprezintă continuarea campaniei în ziua alegerilor.
Potrivit datelor colectate prin aplicaţia VoteMonitor, deschiderea secţiilor a fost evaluată pozitiv (bună sau foarte bună) în peste 99% din cele peste 250 de secţii observate, inclusiv în zilele de vineri şi sâmbătă în străinătate. În două cazuri, observatorii au semnalat prezenţa unor persoane neautorizate la deschidere. Cu excepţia a două secţii care s-au deschis înainte de ora 7:00, toate secţiile observate s-au deschis la timp.
Până la ora 12:00 observatorii Vot Corect au vizitat aproximativ 400 de secţii de votare, în care desfăşurarea votării a fost evaluată ca foarte bună în 83,1% din cazuri şi ca bună în 16,1%. Observatorii au semnalat aglomeraţie la 9% din secţiile vizitate şi atmosferă tensionată în 3%. Persoane neautorizate au fost prezente în 2% din secţiile observate. În 42 dintre secţiile vizitate (aproximativ 11%) observatorii au considerat că alegătorii nu au înţeles foarte bine procedurile de votare. 18,5% dintre secţiile vizitate nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi.
Secții cu prezență la vot de peste 100%. Vama Veche, cozi la votare
La secția de votare deschisă la Vama Veche, în județul Constanța, prezența la urne a fost la ora 13:00 de peste 200%, cu peste 546 de votanți de liste suplimentare.
Cu prezențe de peste 100% sunt și alte stațiuni turistice din țară - Păltiniș (jud. Sibiu), Băile Felix (jud. Bihor) și Băile Herculane
(jud. Caraș Severin). Precum și alte 11 secții de votare amenajate în localități obișnuite din țară.
La Vama Veche a fost amenajată pentru prima dată, pentru alegerile din 4 mai, o secție de vot.
Mai multe detalii despre secțiile cu prezență mare la vot, aici: