– George Simon, președintele AUR: Asta-i atitudinea voastră...
– Diana Șoșoacă, senator: Pleacă de lângă mine, că nu știu ce-ți fac.
– George Simion: Te agresez sexual, scroafo!
– Diana Șoșoacă: Ce faci, mă, tu?
– George Simion: Te agresez sexual.
– Diana Șoșoacă: Mă agresezi, tu, sexual, mă? Pe cine agresezi tu, sexual, mă? Nu ți-e rușine, bă, violentule? Fătălăii de la AUR. Fă-tă-lă-ul!, fă-tă-lă-ul!
Era 20 decembrie 2023, cu cinci zile înainte de Crăciun, când a avut loc – în apropierea tribunei Parlamentului – dialogul de mai sus.
Aleșii dezbăteau legea bugetului țării, iar George Simion și Diana Șoșoacă – pe care Simion a promovat-o în Parlament în 2020 – au început să se certe în timp ce se filmau reciproc cu telefoanele și transmiteau scena pe propriile rețele sociale.
„Te agresez sexual, scroafo!” a fost replica pe care George Simion i-a adresat-o Dianei Șoșoacă, la scurt timp după ce i-a lovit telefonul.
Scena extrem de violentă, într-o țară în care violența asupra femeilor este încă o mare problemă, a șocat pe toată lumea.
În România, 85% din respondenți, adică nouă din zece persoane, bărbați și femei deopotrivă, au prejudecăți față de femei și fete, arată un studiu recent al Gender Social Norm Index. 55% din români justifică violul prin îmbrăcămintea provocatoare a victimei, sau consumul de alcool sau droguri.
Procurorii au deschis un dosar penal, după plângerea formulată de Diana Șoșoacă, însă George Simion nu a fost pus sub acuzare nici astăzi pentru acea faptă. Dosarul e în lucru.
El și-a justificat comportamentul spunând că Șoșoacă – care la rându-i a fost acuzată în trecut de mai multe scene violente – „a fost pusă de PSD să facă scandal”.
Agresiunea lui Simion din acea zi de 20 decembrie 2023 nu era prima de acest gen. Și nici ultima.
Ministru agresat la tribuna Parlamentului
George Simion, Diana Șoșoacă (exclusă din AUR pe 10 februarie 2021) și alți parlamentari AUR au devenit rapid cunoscuți, în 2021, după ce și-au preluat mandatele, pentru scenele în care se plimbau printre parlamentarii de la Putere sau colegii din Opoziție și îi chestionau – de multe ori agresivi în limbaj – în timp ce transmiteau totul pe rețelele sociale.
O scenă de acest gen avut loc la moțiunea de cenzură de pe 5 octombrie 2021, când parlamentarii au votat căderea guvernului Florin Cîțu.
Atunci, Simion, în timp ce se afla într-un live pe rețelele sociale, l-a chestionat pe Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, pe care l-a apucat de gât când a fost întrebat, ironic, dacă este plătit de Rusia.
Vîlceanu, la rândul său, avea să fie protagonistul unei scene violente, pe 21 mai 2024, când l-a mușcat de ureche pe colegul său de partid, Florin Roman.
În privința lui Simion, o altă scenă violentă în care a fost protagonist s-a petrecut pe 7 februarie 2022, când liderul AUR l-a agresat pe ministrul de atunci Energiei, Virgil Popescu. Tot în Parlament.
Simion l-a bruscat la tribuna Parlamentului pe Virgil Popescu, în timp ce acesta își susținea discursul la o moțiune simplă împotriva sa.
Liderul AUR l-a apucat de ceafă și de un braț pe Virgil Popescu și, cu fața foarte apropiată de a lui, i-a strigat în mod repetat „ești un hoț”. În replică, Popescu i-a spus „ești un prost”.
Înainte de descinderea lui Simion la tribună, peste Virgil Popescu, între cei doi a avut loc un schimb de replici.
„Domnule președinte, pot să îi spun eu domnului Simion să se ducă la domnul Putin să ieftinească gazul, că văd că pe Simion îl frământă alte lucruri”, a spus Virgil Popescu, iritat de strigătele lui Simion din sală, care-i repeta că este „un hoț”.
„Este pentru prima oară în istoria parlamentarismului când un ministru este agresat fizic”, a spus președintele de ședință, Daniel Suciu. Ședința a fost întreruptă iar liderii de grupuri parlamentare s-au întrunit în Biroul Permanent pentru a lua o decizie.
Simion a bagatelizat și acea scenă, spunând că nu a făcut decât să „vorbească” în numele a „milioane de români”. „Nu e nicio agresiune, nu i-am făcut nimic. Am pus mâna pe el. M-a deranjat faptul că e un hoț și i-am spus că e un hoț. Vorbesc în numele a milioane de români”.
Contactat telefonic, fostul ministru Virgil Popescu a refuzat să mai comenteze incidentul de acum trei ani.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, dosarul care vizează scena din 2022 se află în continuare la Parchetul General, ultimele audieri având loc acum mai multe luni.
După acea scenă dintre Simion și Popescu, a doua zi, Parlamentul a înăsprit sancțiunile pentru aleșii care înjură, țipă, calomniază în timpul ședințelor Parlamentului.
S-a decis atunci ca deputații care sunt violenți fizic și verbal să fie sancționați cu până la 50% din indemnizație până la 6 luni sau să li se reducă timp de trei luni luările de cuvânt, la 10 secunde.
Și la ședința în care s-a votat acel regulament, George Simion a făcut scandal, țipând la mai mulți colegi și transmițând scenele pe rețelele sociale.
George Simion nu a fost violent în ultimii cinci doar pe holurile Parlamentului, ci și la diverse acțiuni politice la care a participat.
Pe 24 septembrie 2024, George Simion a mers în localitatea Pechea, județul Galați, acolo unde, în vara aceluiași an, au fost inundații și mai multe persoane și-au pierdut locuințele. Spunând că vrea să ridice case sinistraților, Simion l-a agresat pe edil:
„Te caut de 24 de ore. Dar nu-ți e rușine? Am venit aici să construim case și tu îți bați joc de noi? (...) Te-am căutat”, i-a spus George Simion primarului din Pechea.
O altă ieșire care i-a adus un dosar penal lui George Simion – aflat de asemenea în lucru – este reacția pe care liderul AUR a avut-o după ce Biroul Electoral Central (BEC) i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale lui Călin Georgescu.
În seara de 10 martie 2025, într-o transmisiune live pe rețelele sociale, Simion a spus membrii BEC „ar trebui jupuiți în piața publică”. La scurt timp – deși nu e clar dacă mesajul lui Simion a contribuit sau nu la asta – în fața sediul BEC au avut scene violente; susținătorii lui Călin Georgescu au smuls bucăți din piatra cubică și le-au aruncat înspre jandarmi.
Parchetul General a deschis un dosar penal pentru instigare publică ce vizează mesajul lui Simion, iar dosarul e în lucru. Cinci parlamentari AUR au fost, de asemenea, audiați la Parchet în dosarul violențelor din fața sediului BEC.
Acesta ar fi al treilea dosar despre care știm public vizează ieșirile violente ale lui George Simion.
Liderul AUR a avut, în trecut, și mai multe sancțiuni din partea Jandarmeriei pentru organizarea unor proteste nelegale – cum s-a întâmplat în ianuarie 2024, când Simion organizat o acțiune în fața sediului Autorității de Supraveghere Financiare care a paralizat traficul rutier. A primit, atunci, o amendă de 10.000 de lei.
De ce face Simion asta?
Are George Simion problemă să își păstreze cumpătul în anumite situații sau vorbim, mai degrabă, de o strategie politică?
Sociologul Dan Jurcan, director de cercetare la Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), mizează mai degrabă pe varianta a doua.
„E un non-comformism care a fost probat încă din perioada pandemiei, când, știm foarte bine toți eram într-un fel forțați să stăm în casă prin virtute, reglementări din acea perioadă, iar George Simion și AUR circulau liber pe străzi și contestau de fapt și vaccinarea, și existența virusului, și limitarea libertății de circulație”.
Și pentru că atitudinea „anti-sistem” a prins la public în acea perioadă, George Simion a continuat-o, asumat, și în Parlament, consideră sociologul.
„Sunt foarte mulți alegători care gustă tipul ăsta de comportament pentru că îl consideră forma cea mai justificată de a lupta cu sistemul.”
Dan Jurcan consideră că Parlamentul ar trebui să fie un loc al dialogului, și nu al injuriilor și atacurilor la persoană.
„Pentru că de la violența de tip comunicațional, la nivel discursiv, până la violența fizică nu e decât un pas.”
Mai mult, crede sociologul, există riscul ca acest tip de violență în discurs sau, pe alocuri, chiar fizică, să se transforme în ceea ce Dan Jurcan numește „violență instituțională”. Adică promovarea unor politici publice care să ducă la diminuarea unor drepturi fundamentale ale cetățenilor.
Jurcan dă exemplul presei libere, pe care nu doar Simion, ci și partenera sa din Parlament, Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri, o consideră o breaslă care ar trebui redusă la tăcere.
„În acest moment asistăm la gesturi de intimidare, care pot fi precursoare ale unei violențe transpuse ulterior în tot felul de politici publice”, crede Dan Jurcan.
Despre George Simion și ieșirile sale presupus mai violente a vorbit, zilele trecute, și unul dintre foștii săi colaboratori de la platforma unionistă Acțiunea 2012.
Într-o postare publică pe rețelele sociale, Ştefan Sabin susține că George Simion „pe care l-am cunoscut eu era un bully, adesea misogin si violent atât verbal cât si fizic.”
„Îi umilea frecvent pe cei din jur și atunci când nu reușea să se impună prin manipulare, o făcea prin violență verbală și uneori fizică. Am asistat la multe astfel de scene și în câteva rânduri chiar la bătăi. Din punctul asta de vedere GS de azi este același cu GS de-acum niște ani.”
George Simion a fost întrebat explicit dacă este un om violent în timpul dezbaterii cu contracandidatul său, Nicușor Dan.
El a răspuns: „Aş putea avea următoarea replică în cazul întrebării. La Radio Erevan: este adevărat că George Simion este un om rău? Adevărat! E adevărat că e un om agresiv? Foarte agresiv! Şi atunci ce să facem? Să conducem prin teamă, teamă că o să cadă leul, că o să pice drobul de sare şi să alegem în continuare oameni incapabili în funcţii de conducere”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.