Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan și George Simion s-au confruntat pe 8 mai în Aula Magna a Universității Politehnice din București.
Nicușor Dan și George Simion s-au confruntat pe 8 mai în Aula Magna a Universității Politehnice din București.

Finala prezidențială | N. Dan: Dacă sistemului i-e frică de dvs, de ce v-a dat Ciolacu voturi? G. Simion: Voi ați anulat alegerile

23:17 8.5.2025

Atragerea de fonduri europene

Cum veți atrage fondurile europene?

Simion: Pentru autostrăzi nu vom primi bani din PNRR. Sperăm să nu meargă banii către Ucraina sau schimbări climatice sau alte prioritățil ale actualei Comisii Europene. Putem accesa fonduri pentru materialul rulant, pentru căile ferate române. Trebuie să folosim potențialul maritim și fluvial al României. Am cedat proiecte mari de insfrastructură. Acum 50 de ani construiam bijuterii precum Transfăgărășanul.

Dan: Pe fonduri europene am găsit stația de epurare de la Glina începută de Ceaușescu, am finalizat-o, n-am pierdut bani europeni. Am avut contract blocat pe tramvaie, le-am adus. Am luat banii pentru termoficare. Când vrem să vedem cine este eficient și știe să gestioneze lucrurile vă invit să ne uităm la ce a făcut fiecare dintre noi.

23:06 8.5.2025

Soluții pentru educație

Avem o rată de abandon școlar timpuriu, de 16%, mult peste media UE. Analfabetism funcțional de 40-45%, un raport național de alfabetizare numerică la 25% la primar și 40% la finalul liceului, cu discrepanțe urban – rural. Ce soluții propuneți?

Simion: Nu ne putem masca propria incompetență incluzând toate domeniile în CSAT, declarând toate chestiuniile ca fiind de securitate națională. Dar aș include sărăcia. Este atribuția ministrului Educației, ține de mediul universitar să se implice în asigurarea accesibilității celor trei sferturi de elevi care nu au șansa să facă o facultate. Din păcate, felul în care mergem astăzi la școală și elevii sunt ignorați pentru că profesorii debutanți iau 3.700 de lei arată disprețul autorităților.

Dan: Este o chestiune de siguranță națională. Suntem deja pe deficit de forță de muncă. Meseriile viitorului cer o calificare tot mai înaltă. Dacă nu corectăm repede gradul de analfabetism funcțional ne vom trezi în situația de a aduce forță de muncă din altă parte. Un răspuns este finanțarea, să stimulăm oamenii să intre în sistemul de educație. Să ne uităm la programele școale pentru ca deprinderile pe care copiii le preiau în școală să fie adaptate vieții reale și pieței de muncă. Pregătirea profesorilor pentru noile provocări cu care se confruntă. Profesorii trebuie să învețe cum să îi învețe pe copii.

22:51 8.5.2025

Șanse pentru copiii săraci

Ce veți face ca un copil din zonele sărace să aibă aceleași șanse cu cei din orașele mari?

Dan: Sunt un astfel de copil care vine dintr-o zonă semi-rurală și care cu multă muncă a reușit să aibă un doctorat la Paris. Trebuie să stimulăm profesorii, oamenii cu vocație pedagogică să vină în sistemul de învățământ. Statul român are banii dacă nu îi cheltuie pe tot felul de prostii. În școală românească continuăm să învățăm pe de rost multe lucruri, ei trebuie să fie pregătiți pentru piața muncii. Nu există corespondență între ce este piața muncii și ce oferă școală.

Simion: Cum arată astăzi școală arată mâine țara. O subfinanțare cronică. L-am avut pe Klaus Iohannis care a promis o Românie educată și nu a livrat nimic. Ne dorim egalitatea de șanse pentru toții copiii României. Trebuie să avem profesioniști în rural, tineri specialiști care să primească o remunerație corespunzătoare. Trei sferturi din copiii României nu au șansa să ajungă la învățământul superior. Facultațile s-au transformat în fabrici de diplome și nu sunt orientate către piața muncii.

Cum veți reduce decalajul între zone sărace și cele dezvoltate?

Simion: Prin investiții în județe. Țara noastră este bogată și trebuie să explorăm resursele noastre, să investim în agricultură și turism. Adunăm toată bogăția la București și uităm de jumătate de țară. Fără să fim suverani, să avem un sector energetic care să permită industriilor conexe să aducem plus valoare nu vom rămâne decât biata colonie care suntem azi.

Dan: Trebuie să echilibrăm teritorial România în acord cu ce este economia astăzi. Dacă dăm exemplul Bucureștiului, cineva care locuiește în Târgoviște să aibă un tren de mare viteză ca să beneficieze de prosperitatea care este în marile centre universitare. Mulți români au plecat pentru că economic România nu a ținut pasul cu ce puteau oferi statele din vestul Europei. Prin schemele de ajutor pe care statul le face trebuie să dezvolte ecosisteme care să dea venituri bune oamenilor. Am avut nenumărate de scheme de ajutor în agricultură care s-au încheiat la jumătate și nu au ajutat românii.

Simion: Jumătate din România este lăsată de izbeliște. Trebuie să folosim întregul teritoriu al țării pentru a genera dezvoltare și prosperitate. Vom avea cetățeni de prima mână și cetățeni lăsați în urmă.

Dan: Vi se pare normal să fiți însoțit la depunerea candidaturii de Sorin Constantinescu, regele păcănelelor?

Simion: Îmi pare rău că nu este Sorin aici. Constantinescu este un bun specialist, este bunic, tată de preot. S-a retras din industria jocurilor de noroc văzând cât de nocive sunt.

22:47 8.5.2025

Simion: Susțineți că transparența este importantă. Sunt trei lucruri la care nu doriți să răspundeți

Susțineți că pentru dvs. transparența este foarte importantă. Trei lucruri la care nu doriți să răspundeți. Cum ați votat la referendumul pentru familie. Cunoașteți pe cineva din SUA sau UE la nivel de lideri? Care sunt donatorii din campania dvs.?

Dan: La primele două am răspuns. La a treia vă invit pe site-ul ANI unde e declarația mea de avere.

Simion: E blurat. Cu nume și prenume cine sunt donatorii. Asta e transparența lui Nicușor Dan.

Dan: Găsiți cam 30 în sală. (…) Am răspuns deja, nu vă enervați.

Simion: Cine a dat 600.000 de lei?

Dan: Asta e o faptă gravă? Să donezi din buzunarul tău pentru un candidat este democrație. Sunt independent și nu am [bani] de la stat ca dvs. Asta a făcut și idolul dvs. Trump. Instituțiile știu cine sunt persoanele și nu vreau să le fac public numele pentru că vor fi atacați cum am fost eu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG